6 yötä joulupäivään
301890.jpg

Useissa pihoissa on ollut vanhoja latoja takavuosina. Minun kodissani oli vain uusi liitereri ja saraani. Minä en ole ladon heinissä renkien tavoin aikuisena makaillut. Ohrapellolle pääsin avioliittomme toisena kesänä ohran seivästykseen. Perunapellollekin ehdin muutamana syksynä. Maatyöt ovat muutoin jääneet minulta aikuisiällä tekemättä. Minkä nyt kesämökillä yrittelin muutamana kesänä huonolla menestyksellä.

Lapsuudessani ja aina armeijaan lähtöön saakka oli toisin. Alle 5 hehtaarin pientilalla, millainen kotitilani oli, pääsin ihan tarpeeksi kokeilemaan maatyön ihanuutta. Se oli silloin kovaa käsityötä ja kädet olivat aina rakoilla ja selkä kipeä. Hauskaakin oli joskus – täytyy myöntää. Heinäpelloilla rautakangen kanssa temppuilu ja seivästys uuvuttivat nuoren miehen, joka yritti olla iso mies ennen aikojaan. Kahvi- ja ruokatauot olivat odotettuja.



Kuvan ladon seinässä on risti ja ahdas portti. Portti (luukku) on tosin tukittu. Liekö aikoinaan ollut puimakoneen pääremmin luukku. Maamoottori on ollut ulkona ja puimakone sisällä. Traktorin tultua taloon on ehkä rakennettu isommat puimalatilat.