Lapsena tuli leikittyä piiloleikkiä, jossa etsijä kiersi talon ympäri ja toiset menivät sillä aikaa piiloon. Etsijä huusi talon kierettyään: "Omat nimet kirjassa, kirjan kannet kiinni." Sitten hän lähti etsimään piilossa olijoita.  Kun nähtiin joku piilossaolija, niin hänen nimensä luettiin kirjaan. Esimerkiksi näin: "Maurin, Eijan ja Kallen nimet kirjassa kirjan kannet kiinni."  Ensin nähty joutui seuraavaksi etsijäksi. Hauskinta oli olla piilossa jonkun toisen kanssa ihan hiljaa.

Oma nimemme on kirjoissa ja kansissa jos jonkinlaisissa rekistereissä. Periaatteessa meillä on oikeus saada tiedot itsestämme rekisterien pitäjiltä, mutta käytännössä se on lähes mahdotonta. Esimerkiksi sairaalan tai terveyskeskuksen kansiot meistä ovat sellaista salattua tietoa, että yksin emme pääse sitä tutkimaan. Emme voi edes lukea kirjattuja epikriisejämme vapaasti, saati saada niihin korjauksia, kun huomaamme meistä kirjoitetun virheellistä tietoa.

Meitä tilastoidaan myös nimettöminä. Esimerkiksi monissa suurtapahtumissa saatamme edustaa useita ihmisiä, vaikka olemmekin yksi. Joka kerta laskurin ohi kulkiessamme saamme yhden kävijän lisää tilastoihin. Joissakin juhlissa tilastoidaan jokaiseen eri tilaisuuteen tulleet uusina kävijöinä, vaikka he ovat tulleet jo tilastoiduksi useaan kertaan. Kävijämäärässä yksi ihminen voi olla 10 kävijää tai enemmänkin!

Seurakuntien kirkossa käynneissä ja ehtoolliselle osallistumisissa on samoin. Ei lasketa montako eri ihmistä on vuoden aikana käynyt kirkossa, vaan kuinka monta käyntikertaa on yhteensä. Vuoden lopussa prosentteja laskettaessa yhden ihmisen 50 kirkossakäyntiä lasketaan 50 eri ihmisen käynneiksi. Montako prosenttia seurakuntalaisista käy oikeasti kirkoissa vuoden aikana saataisiin selville, kun kukin kävijä olisi yhdellä käynnillä mukana eikä käyntikertoja laskettaisi yhteen.

Ketä varten sitten lasketaan käyntikertoja ja tehdään tilastoja? Nimiä kerätään kirjoihin ja kirjan kannet pannaan kiinni. Saahan siitäkin joku töitä. Useimmille tilastoijille tämä työ on suuri stressin ja turhautuneisuuden aiheuttaja. Voisiko stessiä lievittää lähtemällä ulos vaikkapa piilosille, ja olemaan ihan hiljaa jonkun toisen kanssa samassa piilossa.?