Aikoinaan lankapuhelinten aikaan puhelinkäyttäytyminen oli erilaista kuin nykyään kännykkäaikana. Silloin ei tarvinnut aloittaa kysymällä: "Missä olet? Voitko puhua?" Tasan tarkkaan tiesi puhelimeen vastanneen olevan vastaamansa puhelimen kanssa samassa paikassa ei liikkeellä eikä ihmisten ilmoilla junassa tai kaupassa. Tietysti hän voi puhua, koskapa vastasi. Tuolloinkin monet vastasivat puheluihin pelkällä 'haloolla' ja kun soittaja tarkensi kysymällä oliko 'se ja se' puhelimessa, saattoi saada vastauksen: "No etkö jo tunne äänestä?"

Tästä sanaleikistä päästäänkin jo asiaan - äänestämiseen. On kuulemma seurakuntavaalit käsillä. Äänestäjiä tulee vaaliuurnille ensimmäistä kertaa ennen äänestämättömien joukko. Ilmeisesti ei puhuta vain nyt 16 vuotta täyttäneistä, vaan ihan oikeasti liberaaleista, jotka eivät ole koskaan äänestäneet seurakuntiin luottamushenkilöitä. Tiedonvälitysrumba on tanssien tulvinut tietoisuuteen laajalla rintamalla: Äänestysikä 16 v. Ensimmäinen kerta!

Ketä sitten osaisi äänestää, kun ei ole käynyt kirkossa eikä tunne äänestäjiä, saatikka heidän taustojaan ja arvojaan eikä seurakunnan asioiden hoitoon liittyviä tulevia aikomuksiakaan. Vaalikoneiden kautta voi paikata tietämättömyyttään ja valita kaksi numeroa, jotka voi sitten piirtää omiin ympyröihinsä vaalilippuissa, jos vielä muistaa ne äänestyshetkellä.

Olen ollut 40 vuotta vaikuttamassa palkallisena työntekijänä seurakuntien asioihin, mutta en ole ehtinyt oman seurakuntani elämään perehtyä juuri ollenkaan kiertävän työni vuoksi. Äänestyslistat ovat täynnä minulle tuntemattomia kasvoja. Näin 'naamakirja'-aikana kasvot täytyy olla joka nimellä. Kotiin jaetussa oman seurakuntamme värillisessä esitteessä ovatkin värikasvot selvästi esillä, paitsi yksi kasvoton ja yksi harmaasävykuva on joukossa. Nyt voisin valita heistä itselleni edustajat. Minun pitäisi vielä tarkistaa omat arvoni ja käyttäytymismallini, jotta voisin itseni edustajan löytää. 

Tärkeintä tässä lienee juuri tunteminen. Tietysti itseni kaltaista edustajaa on lähes mahdoton löytää. Ehdokkaiden mielipiteet kun vastaavat minun mielipiteitäni alle 50% (vaalikonen tulos). Voi käydä niinkin, että valittu vaihtaa mielipidettään kesken kauden, mutta jatkaa minun edustamistani. Minäkin voin muuttaa mieltäni ja edustajani jatkaa vanhalla kaavalla vastoin tahtoani edustamistani. Jos minä sitten kesken kauden eroan kirkosta jää valintani voimaan enkä saa edustajaani pois paikaltaan.

Äänestänkö minä? Siinäpä vasta kysymys.