1301299706_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

'Ennakoi tuleva tilanne' on hyvä ohje liikenteessä. Sääennuste on ennakkotieto (-arvaus) tulevasta. Liikkuvaan maaliin tähtäämisessä on otettava ennakkoa, jotta osuisi. Joskus on hyvä aloittaa moni asia jo ennakkoon. Verotuksessa on käytössä ennakkoarvio. Tavaran hankinnassa on käytössä postiennakko. Joskus saadaan palkkaakin jo ennakkoon. Monissa asioissa ennakko-odotukset ovat pinnalla. Ennakkoäänestyskin on jo tuttua touhua monien vuosien takaa. Sitä en kuitenkaan voi ymmärtää, miksi tulevien vaalien tulos yritetään vahvistaa jo ennakkoon.

Pohjois-Savon tuleva vaalitulos oli Savon Sanomissa esillä ihan kuvien kanssa kesäaikaan siirryttäessä. Juttu olisi ollut ihan hyvä aprillipilana 1.4. Nyt 26.3. julkaistun SS:n teettämän mielipidetiedustelun perusteella näyttäisi, että keskustan Elsi Katainen, Seppo Kääriäinen ja Markku Rossi, perussuomalaisten Pentti Oinonen ja Kimmo Kivelä, vasemmistoliiton Erkki Virtanen, SDP:n Kari Rajamäki ja kokoomuksen Markku Eestilä olisivat varmat pohjoissavolaiset kansanedustajat. SDP:n Tuula Väätäisen ja kokoomuksen Sari Raassinan äänestäjät ratkaissevat, kumpiko naisista saa Pohjois-Savon yhdeksännen kansanedustajapaikan huhtikuun vaaleissa.

Ovatko toimittajat vai lehtien omistajatahot sorvaamassa ja manipuloimassa kansalaisten mieliä tiettyyn suuntaan vai miksi etukäteen, ennakkoon, pitää tietää tuleva lopputulos. Samaa uteliaisuutta tyydytetään vaalipäivinä ns. ovensuukyselyillä, joiden tulosta näytetään ennen äänten laskentaa. Jotta jokin medioista saisi kehua tarkimmalla arviollaan esim. vaalituloksesta on tietysti yksi syy tehdä mielipidetiedusteluja. Ilmeisesti meillä ihmisillä, joillakin ainakin, on taipumus hakeutua voittajan puolelle hyvissä ajoin. Mielipidetiedustelut antavat tähän oivan mahdollisuuden.

Wikipedia: "Lehdistö pyrkii lisäämään vaalien kiinnostavuutta ja lehtiensä lukuarvoa teettämällä mielipidetiedusteluja, ja toisaalta kilpailevat ehdokkaat ja puolueet pyrkivät osoittamaan olevansa voitokkaita saadakseen liikkuvat äänestäjät äänestämään oletetun yleisen mielipiteen mukaan voittajaa. Vastaavasti mielipidetiedusteluissa hävinneet pyrkivät osoittamaan, että tilastollisesti tutkimusmenetelmässä on ongelmia, mikä vuoksi tuloksia ei voida pitää luotettavina."

Minä olen osallistunut useiden vuosien ajan muutamiin tutkimuksiin, joiden tuloksia käytetään hyväksi milloin missäkin asiassa. Jos kaikki kyselyyn vastaajat ovat yhtä ylimalkaisia ja impulsiivia kuin minä, niin lopputulos ei voi olla kovin totuuden mukainen. Ennakko-odotukset tulevien vaalien suhteen nostetaan kaikissa tiedotusvälineissä tosi korkealle. Lieneekö syynä toive muutoksesta tai sitten pelko? Kenen toive ja kenen pelko?