1303389276_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kalenterinimikkeet muuttuvat kansan käsissä ja keskusteluissa toisenlaisiksi kuin miksi ne on aikoinaan rekisteröity tai kirjoitettu allakkaan. Kaksi ajankohtaista viikkonimikettä ovat piinaviikko ja pääsiäisviikko. Näitä viikkoja on todellakin kaksi eikä yksi. Piinaviikko eli hiljainen viikko tai suuri viikko, niin kuin sitä myös kutsutaan, alkaa palmusunnuntaista ja päättyy lankalauantaihin. Pääsiäiviikko eli riemuviikko alkaa ensimmäisestä pääsiäispäivästä eli sunnuntaista ja jatkuu seuraavaan lauantaihin. Kalentereissamme viikot on pantu alkamaan ei kristilliseen tapaan maanantaina ja päättymään sunnuntaihin.

Helsingin yliopisto teki 1970-luvun alussa päätöksen, että vuoden 1973 alusta lähtien suomalaisissa kalentereissa noudatetaan kansainvälistä sopimusta, jonka mukaan viikon ensimmäinen päivä on maanantai. Aikaisemmin pidettiin usein sunnuntaita viikon ensimmäisenä päivänä, ja samaa käytäntöä näkee edelleen esimerkiksi amerikkalaisissa kalentereissa. Suomen ortodoksisessa kirkossa sunnuntai on edelleen viikon ensimmäinen päivä.

Juutalaisessa ajanlaskussa vuorokausi vaihtuu illalla auringon laskiessa, siis n. klo 18. Roomalaiset muuttivat vuorokauden vaihtumaan keskiyöllä klo 24.00. Meillä YLE1:n radio-ohjelmssa soitetaan edelleen ehtookellot lauantaina klo 18 pyhän alkamisen merkiksi. Nykyään myös iltahartaus on ehtookellojen jälkeen eikä lauantain toivotut kuten joskus. Kiitos perinteikkäälle Ylelle.

Hyvää Pääsiäistä ja vielä myös pääsiäisviikkoakin!