EU:n komissio on antanut 18.3.2009 asetuksen, joka kieltää energiatehokkuudeltaan huonojen kotitalouslamppujen markkinoille saattamisen koko EU:n alueella vaiheittain vuoden 2009 syyskuusta alkaen. Silloin poistuivat kaikki mattapintaiset hehku- ja halogeenilamput ja teholtaan kaikki 100 W ja tehokkaammat hehkulamput. 60 W hehkulamput poistuvat markkinoilta vuonna 2011 ja kaikki yli 7 W hehkulamput syyskuussa 2012.

Kaksi saksalaisinsinööriä ideoivat ilmoittaa 75 ja 100 watin hehkulamput lämmityslaitteeksi, joka ilmoitus yllätti viranomaiset. EU-määräyksissä sanotaan, että jos tuote tuottaa 95 prosenttisesti lämpöä, se luokitellaan lämmittimeksi. Hehkulamppu oli siis määräysten mukainen lämmitin. Koska "hehkulamput" on kielletty, uutuustuotetta kutsutaan lämpöpalloksi. Netistä niitä voi tilatakin.

Pitäisikö lähteä ostamaan varastoon hehkulamppuja, kun niitä on vielä saatavana? Pieni kierros kodin lamppujen kantojen tutkinnassa paljasti, että minulla on neljällä tai viidellä erilaisella kannalla varustettuja valaisimia. Kierrelamppuja on vain kahta lajia: pieniä ja isoja. Lisäksi on kahdenlaisia lamppuja, joissa varjostin on ison pallolampun päälle jousella sidottu. Katosta löytyi kahdella nastalla varustettuja halogeenilamppuja ja keittiöstä kahdella tapilla olevia pieniä halogeeneja. Uunissa, mikrossa, pakastimessa ja jääkaapissa ovat omanlaisensa lamput. Ulkovalon varjostimen sisään sopii vain perinteinen hehkulamppu tai sen kokoinen uusi. Makuuhuoneessa jalkalamppuun sopii isokantainen ja pienipalloinen lamppu. Seinällä olevaan yövalaisimeen ovat vain siihen valaisimeen erikseen tehdyt lamput sopivia. Muutamassa kattovalossa eteisessä ja WC:ssä on loisteputkia, jotka ovat keskenään eri mittaisia. Mitä lamppuja minun pitikään ostaa varastoon?

Jos rahanahneet tehtailijat eivät olisi alkaneet valmistaa vain tietyn tuntimäärän kestäviä hehkulamppuja, kuhunkin talouteen riittäisi yhteen kertaan ostetut lamput koko asuinajaksi. Samoinhan lienee muissakin kulutustavaroissa. Tuotteelle on valmistettaessa suunniteltu elinkaari, jotaa tuote tekisi kauppansa eikä ikuisia tuotteita olisikaan. Meidän taloudessamme on joitakin yli neljäkymmentä vuotta sitten hankittuja laitteita, jotka toimivat edelleen.

Me elämme kulutusyhteiskunnassa. Olemme kuluttajia. Käytämme kulutustavaroita. Meitä valvoo kuluttajavirasto ja auttaa kuluttaja-asiamies. Meille annetaan ohjeita kestävään kuluttamiseen. Öljylampun ostanut isä joutui ostamaan öljyä lamppuunsa. Mekin joudumme ostamaan sähkömme entistä kalliimpaan hintaan, koska sitä kulutetaan entistä vähemmän.

Kuka onkaan niin viisas kuin insinööri?