Lomalle on usein ladattu valtavat määrät odotuksia ja toiveita ja unelmia ja haaveita, jotka stressavat koko loman ajan, koska niitä ei pääse toteuttamaan. Unelmien ja suunnitelmien toteuttamiseen tarvitaan määrätietoista asiaan tarttumista ja päättäväisyyttä. Usein lisäksi aimo annos onneakin.

Minun lomasuunnitelmistani on jo muutama vuosi sitten pudonnut pois matkustaminen. Lomaan on usein liittynyt remontin ja tekemättömien pienten korjausten tarve. Nuokin suunnitelmat olen jättänyt lomalistalta pois. Marjojen poiminta ja kesäpaikan pitäminen asutun näköisenä on vielä pysynyt listalla. Stressiä siitäkin tulee ajoittain.

Joka kevät olen päättänyt liikkua enemmän lomalla kuin työaikaan. Mikään ei estäisi työpäivinä tunnin liikuntasession pitämistä vaikka joka päivä. Mutta kun ei tule aloitetuksi. Miksikö stressaan itseäni liikunnan laiminlyönnillä? Vatsan ympärysmitta osoittaa liian suuria lukemia. Hanna Partasta tarvittaisiin apuun, ellei pian tapahdu jotain. Tästä kymmenen kilon ylipainosta on tullut kuitenkin aikamoinen stressi, muttei vielä laihduttava sellainen. Kaikkien tekemisten ja lomalla toteutettavien toiveiden ja unelmien listalle en ole koskaan asettanut vielä paastoamista. Huomasin tällaiset ohjeet vasta lomani loppuvaiheessa:

"Aloita paastoon valmistautuminen viikkoa aikaisemmin keventämällä ruokavaliota.
Jätä pois liha, ylimääräiset rasvat ja sokerit ja lopeta kahvin juonti.
Paaston jälkeen elimistön on annettava rauhassa totutella kiinteään ravintoon.
Syö ensimmäisinä päivinä vain pieninä annoksina hedelmiä, marjoja ja raasteita.
Paastota voi milloin tahansa, mutta suositeltavinta ja mukavinta se on lomalla.
Paras aika paastolle on lämpimien ilmojen alettua, jolloin paastoon liittyvä palelu on vähäisempää.
Muista myös tehdä päivittäinen suolihuuhtelu mahdollisten paasto-oireiden vähentämiseksi. Vesipaasto on ehdottomasti kielletty.
Suositeltava pituus mehupaastolle on 5–7 vuorokautta.
Energiaa sisältäviksi paastojuomiksi sopivat hedelmistä, vihanneksista ja marjoista valmistetut, sokeroimattomat ja lisäaineettomat tuoremehut.
Luontaistuotekaupoista saa ostaa valmiita paastopaketteja, joista suosituin on sitruuna-palmuvaahterasiirappi- mehupaasto.
Nauti päivittäin 2,5–3 litraa nestettä, josta puolet on tuoremehuja ja puolet vettä ja halutessasi lisäksi yrttiteetä."

Jospa pidettäisiin tämä mielessä ensi lomakautta varten, niin sitten on jotain tavoitetta sillekin lomalle.