Kuopiossa oli tiistain ja keskiviikon välillä trooppinen yö! Toisin sanoen lämpötila ei laskenut yölläkään alle +20 asteen. Trooppista ilmastoa ei taida kestää montakaan tuntia täällä pohjolassa. Oikein uutinen piti tehdä noin lämpimästä yöstä. Jotkut ovat kyselleet palmun siemeniä ostaakseen, jos vaikka tropiikki tulisikin tänne, niin ilman palmuja ei voisi oleilla tropiikissa.

Kesällä 1969 olin pienen ryhmän kanssa Israelissa toukokuusta heinäkuuhun ja siellä koin trooppisen yön useampanakin yönä. Majailimme Poria Eliten mäellä lähellä Tiberiasta pienessä huvilassa. Päivällä vilvoittelimme ulkotöissä suihkuttamalla vettä toistemme päälle, mutta yöllä ei ilma liikkunut ja huoneisiin tuntui tukahtuvan. Sitten hätä keksi keinon: Kastelin lakanan ja menin nukkumaan märän lakanan alle. Osan yöstä lakanan ollessa vielä kostea uni oli makoisaa. Kolmen tunnin välein olisi pitänyt saada lakanalle uusi vesiannos, jotta koko yö olisi kulunut viileässä sängyssä.

Lähes 50 asteen lämmössä ilmastoimattomalla autolla liikkuminen oli saunassa olon tuntuista. Käsivarsi paloi ikkunalautaan osuessaan. Asfaltille pysähtyminen sai syntymään auton renkaiden kohdille kuopat. Pitkä yhtenäinen olo paikoillaan seisten liimasi sandaalit asfalttiin. Enää en ihmettele miksi trooppisen ilmaston maissa vietetään siestaa ja eletään seuraelämää auringon laskettua. Lähes kolmenkymmenen asteen lämpötilaero päivällä ja yöllä tuntuu iholla. Muutamana päivänä otin aurinkoa pihalla maaten, mutta pian tuollainen makoilu tuntui mahdottomalta.

Toista on meidän aikanamme nyt kun liikumme ilmastoidulla viilellä autolla näissä kolmenkymmenen asteen helteissä. Asuntomme on alakerran osalta puoliksi maan alla ja tämä viilentää nämä maanalaiset huoneet, joissa voi olla hikoilematta sekä päivin että varsinkin öisin. Lisäksi tässä on asuntoamme lähellä 70 metrin päässä Kallavesi, joka virkistää kuumaa nahkaa, jos siellä käy itseään uittamassa ja antaa hetken helpotuksen hikoiluun.

Olkaa vaan kateellisia. Jäniskin kuuluu sanoneen pakkasella: "Huh hellettä."