Unen tarve vuorokautta kohti on ilmeisen vakio kullakin ihmisellä. Jostakin pitää saada aikaa nukkumiselle. Minulle on kehittynyt vuosien aikana nukahtelutauti. Unta saan oikeaan aikaan, mutta katkonaisesti ja väärään aikaan hetkellisesti. Kohta puoli vuotta on tilannetta seurattu ja olen hengittänyt cpap-laitteen avulla. Enempiä jorisematta asiasta on tietoa tällä sivulla: http://www.uniliitto.fi/uni/uniapnea.htm

Cpap-laitteen kanssa nukkuminen voi olla vierellä nukkuvasta inhottavaa. Suhiseehan laite kaiken aikaa ja jos ja kun nenämaski vuotaa silloin tällöin silmille tai suusta hurahtavat ilmat pihalle, niin siihen ääneen herää vierellä nukkuja.Eikä laite naamallaan nukkuva vaikuta kovinkaan seksikkäältä ja luokseen vetävältä. Lasten lapsista näky on suorastaan pelottava. Ilmeinen hyöty laitteen käytöstä on käyttäjälleen. Lähes 8 tunnin yöunien tulisi tuntua jossakin pitkässä juoksussa.

Hermostoperäiseen uniapneaan cpap-laitteesta ei ole apua. Keskellä unta hengityskatkot ja laite naamalla yhdistelmä aiheuttavat paniikkikohtauksen, jossa henkeä vedetään ja sydän hakkaa sekä vesi virtaa pitkin selkää ja kaulaa. Päässä jyskyttää sydän ja pallea on kosketusarka. Elossa ollaan ja vielä hengitetään - hyvä niin.