Tunnet varmastikin jonkun kaksosen. Kenties tunnet identtiset kaksoset. Minä tunnen muutamia. Työtoverieni aviomiehet olivat kaksoset. Aluksi en erottanut heitä toisistaan. Varsinkin, jos aviomies ei ollut vaimonsa kanssa keskustelemassa vaan kälynsä kanssa. Toisella avioparilla ei ollut lapsia ja usein erotin miehet toisistaan, kun lapset puhettelivat toista isäkseen toista eivät.

Jo usean vuosikymmenen ajan olen tuntenut sokean soittajan, jolla on identtinen kaksosveli, soittaja hänkin. Valokuvasta heitä ei voi erottaa toisistaan. Kerran toinen noista veljeksistä kehaisikin: "Passikuvassa tarvitsee vain toisen käydä. Samat kuvat kelpaavat." Eri paikakunnilla asuvina kun ovat voineet hankkia passinsa eri paikoista. Olivatpa miehet (tai pojat) kuulemma seurustelleetkin saman tytön kanssa ja seurustelun aloittajasta ei tullut tuon naisen aviomiestä, mutta veljestä tuli. Nyt tuo veli on jo leskimies.

On kai kirjoittamaton tosiasia, että koirien omistajat valitsevat usein koiransa oman näkönsä mukaan. Vitseissä ja pilakuvissa on vertailtu koiran omistajia ja koiria keskenään. Vanhoista aviopareistakin on usein sanottu, että ovat kuin kaksi marjaa. Tavat ja ajatukset alkavat muistuttaa toisiaan vuosien myötä yhteen hioutumisessa. Saattaapa siinä kasvonpiirteetkin tulla yhteneviksi. Kuka tietää.

Minä hitaana miehenä olen huomannut, että vaimoni ehtii itse vastata kysymyksiin, jotka hän on minulle esittänyt. Hämmästyttävän usein hän vastaa oikein, siis niin kuin itse olisin vastannut. Joku voisi ajatella elämän olevan tylsää, kun tuntee toisensa niin hyvin. Ei se sitä kuitenkaan ole. Oikein tarkkaan kun ajattelen, niin tunnenkohan puolisoani vielä nytkään - 35 avioliittovuoden jälkeen. Pitänee alkaa seurustella taas rakkaan rouvani kanssa niin enköhän tutustu.

Raamatun kuvauksissa Jeesuksen seura muutti opetuslapsia. "Jos me peittämättömin kasvoin katselemme hänen (Jeesuksen) kirkkauttaan kuin kuvastimesta, niin me muutumme saman kuvan kaltaisiksi." Hyvä esimerkki antaa hyvän mallin huono huonon. Opetuslapset tunnettiin Jeesuksen seurassa olleiksi. Voittosaatossa kulkijoihin tarttui suitsukkeiden savun haju. Me olemme joko kuoleman haju kuolemaksi tai elämän tuoksu elämäksi. Voidaanko meistä Jeesuksen opetuslapsista sanoa, että olemme Jeesuksen kaltaisia, kuin kaksi marjaa? Paavali uskalsi sanoa: "En enää elä minä, vaan Kristus minussa." Uskon kautta - kuin kaksi marjaa...