Takapihalla ja etupihallakin jököttävät pihakoivut vielä pystyssä. Taloyhtiö teki juhannuksen jälkeen päätöksen, että elokuussa puut kaadetaan. Kaiken piti olla selvää jo toukokuussa. Päätöksen vetkuttelu aiheutti pitkän odottelun ja aikamoisen ketjureaktion pihamme ulkonäön suhteen. Keväinen kukkapenkkien multaus siirtyi ja jäi suorittamatta kokonaan. Marjapensaatkaan eivät saaneet lisämultaustaan. Koivun juurella kasvaneita perennoja kaivoin pois puun kaadon tieltä ja perennat kasvavat 'väliaikaisesti' koko kesän isossa muovisäkissä. Kaikki vain siksi, kun päätöstä ei kuulunut päättäjien taholta.

Nyt tämän kuun alusta alkaen taloyhtiöissä päättäjien pitää päättää vielä enemmästä kuin puiden kaadon ajankohdasta. Kaikki isommat remonttipäätökset kiertävät taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kautta. Millä nopeudella lain mukaan päätösten pitää tulla? Riittääkö viikko vai kuukausi vai vuosi?

Päätösten teko asuntomme remontoinnissakin on omalta osaltani vaikeaa - lähes mahdotonta. Koneita meni rikki ja tilalle piti ostaa uusia. Pakkorakosessa hankittavat kodinkoneet ovat nyt paikoillaan. Päätökset syntyivät, kun oli pakko päättää. Päätöksessä on aina mahdollisuus päättää väärin. Jälkeen päin löytyy aina parempia ja edullisempia vaihtoehtoja. Olisiko pitänyt vielä odottaa? Naapurikaupasta olimme saaneet halvemmalla. Ale alkaakin juuri nyt ja saman koneen saisi nyt tosi edullisesti. Niinpä niin. Vääriä päätöksikö teinkin?

Muistan kuinka armeijassa varusmiespalveluksessa oli helppoa, kun totteli annettuja käskyjä, vaikka ne tuntuivat täysin päättömiltä ja vääriltä. Käskyn antajan vastuulla tehtiin ja mentiin. Kun sitten itse olin kokelaana ja sain johtaa eskadroonaakin ja isompiakikin yksiköitä ns. loppusodassa, niin päätöksistä päättämisessä oli mutkia. Usein päätös syntyi vain lyhyen harkinnan tuloksena ja sitten mentiin ja tehtiin korjaavia päätöksiä ja joskus päätöksenä oli kaiken pysäyttäminen ja pelin puhaltaminen poikki.

Oikeassa elämässä aika kuluu koko ajan eikä sitä voi pysäyttää eikä peliä viheltää poikki tai pelaajia ajaa pois kentältä kahden keltaisen kortin antamisen jälkeen. Jalkapallossa päätöksiä tehdään koko ajan. Pelaajat tekevät niitä, mutta niin myös tuomarit. Videolta vähdään superhidastuksissa, mitä tapahtui ja tuomari ei nähnyt tapahtunutta oikein. Oman elämän pysäytyskuvissa ja hidastuksissa voidaan vain havaita, että noin kaikki on mennyt, mutta takaisinkelausta ei tule. Elämä jatkuu ja lisää päätöksiä - oikeita ja vääriä - on tehtävä.

Vierestä katsojat ovat kaikessa aina oikeammassa kuin itse tekijät ja tapahtuman keskellä olevat. Kaikkitietäviä lapsettomia tätejä on maailma täynnään neuvomassa lasten kasvattajielle oikeaa tapaa. He tekevät päätöksiä toisten puolesta, mutta eivät toteuta päätöksiä itse. Meillä savolaisilla on hirvittävän paljon tehtyjä päätöksiä, jotka ovat "huaveita vuan".

M.O.T: Kun teet päätöksen, toteuta se myös.