Konttilan kulmilla Puijolla

Ratiriti ralla, tuli talvihalla, kuuraparta tuiskutukka, lumiviitta, harmaasukka, ratiritiralla, semmoinen on halla.
Ratiriti ralla, mistä tuli halla? Tuolta Pohjan tunturilta, Lapin lasten laitumilta, ratiriti ralla sieltä tuli halla.
Ratiriti ralla, mitä teki halla? Puhui metsät puhtahiksi, jäät ja järvet kantaviksi. Ratiriti ralla, sitä teki halla.
Ratiriti ralla, hyvin teki halla. Saavat lapset lasketella, luistella ja lauleskella. Ratiriti ralla, kiitoksia, halla. Talvihalla (säv. trad., san. M. Konttinen)

Halla on pieni pakkanen tai kuura. Paukkupakkanen, tulipalopakkanen on jo yli 20 astetta miinusta. Pakkanen paukkui lapsuuden kodin nurkissa ja talvella luotiin lunta seinän vierustoille ikkunan alareunaan asti eristeeksi. Lumi eristi  ja eristää niin kuin sahanpurut tai olkipaalit.

Tulipalopakkasella lämmitettiin kamarin pystyuunia useampi uunillinen päivässä. Näissä kaupunkiasunnoissa ollaan kaukolämmön varassa. Ei ole meillä edes avotakkaa varalämmönlähteenä. Mutta eipä noita tulipalopakkasiakaan, siis alle 40 astetta, ole enää ollut.

Keskikouluaikaan ajoin joskus yli 25 asteen pakkasessa pyörällä kouluun. Silloin oli käsissä koirankarvarukkaset ja takin alla villapaidan päällä sanomalehti ja jaloissa villahousut ja huopikkaat. Satulan päällä oli vanha villasukka. Kommandopipoa ei ollut, mutta kaulaliina oli kasvoilla. Muisti pätkii enkä ole varma olinko noissa tamineissa luokassa vai otinko jossain villahousut pois.

Nyt on alle 20 astetta ja vein roskat ja hain sanomalehden. Voi kun tuntui kylmältä.