Marjamatkoillani olen osunut monenlaiseen metsään. Enimmäkseen mustikat olen kerännyt suon laidalta tai vanhoilta kauan sitten ojitetuilta ja metsää kasvavilta soilta. Myös ihan tavallisessa hakkaamattomassa, lähes ikimetsässä, olen mustikkaa kerännyt. Osuin omasta mielestäni kunnon vanhaan metsäänkin viimeisellä marjareissullani. Alue oli joskus 60 vuotta sitten ojitettu ja kasvanut metsäksi, jossa ei oltu tehty koskaan laikutuksia tai aurausta. Olipa mukava kulkea risuttomassa avarapohjaisessa harvapuisessa metsässä. Mustikkaakin oli pitkissä varsissa mättäissä, jotka olivat lähes vyötärön korkeudella. Ei tarvinnut kyykkiä selkä vääränä pää alaspäin.

Olen myöskin osunut lähes läpipääsemättömiin ryteikköihin ja lohkareita täynnä oleviin metsiin. Harmillisimpia ovat olleet kuopitetut/laikutetut metsät, jotka kasvavat vasta horsmaa ja vatukkoa sekä istutettuja puiden taimia. Siellä, minne on jätetty kannot maahan ja oksat ja latvukset korjaamatta, on ollut tosi vaikea edetä. Nuo metsänä olleet nyt avohakkuuaukeat kasvavat kuitenkin parhaiten vatukkoja ja siksi sinne on mentävä. Vattuja oli enemmän kuin omaksi tarpeeksi ja puolikkaita ämpärillisiä kertyi useita. Vattuja ei koko ämpäriä täyteen oikein saakaan, kun alimmat pehmeät marjat litsaantuvat ja paino vain kasvaa ämpärissä, mutta tyhjä tila ei täyty.

Marjamatkoilla osuu joskus onnekkaasti metsän elävien tekemisiä todistamaan. Jälkiä löytyy monenlaisia ja joskus pitää kotona etsiä todisteita omille arvioille löydettyjen jälkien tekijöistä. Karhun raapimat ja kuorimat kelopuut aina kolmen metrin korkeuteen eivät selittelyjä kaipaa. Hirvien makuupaikat tunnistaa helposti ellei asialla ole sitten ollut peura. Majavan kaatamat haavat tunnistaa majavan töiksi ilman kyselyjä, mutta supikoiran, ketun, ilveksen, mäyrän tai koiran peuhtaroimiset metsässä jäävät salaisuuden peittoon. Hiekasta löydetyt tassun jäljet tunnistaa kynsien asennosta ja tassujen jälkien suunnasta tietyn eläimen tekemiksi.

Metstissä liikkuminen on kaikista vastustuksista ja hankaluuksista huolimatta rentouttavaa ja mieltä hoitavaa.

Jos metsään haluat mennä nyt, niin

- mene.