107167.jpg
Tällä viikolla se tulee! Intiaanikesä. Ylen sivuilla ennustetaan yli 30 astetta päiväpämpötilaksi. Kun maikkari antaa yleensä vielä optimistisempia ennusteita, niin mihin vielä päästäänkään. Minun ei pidä nauttia tästä ihanuudesta. Luonnon valon lisäksi kun olen saanut kuukauden keinovaloa lääkärin määräyksestä.

Ihoni, josta olen aiemmin kirjoittanut, on saanut yli kolme kuukautta kortisonivoiteita ja 200 antibioottitablettia ja nyt vielä valohoitoa. Ultraviolettisäteiden vaikutuksella on yllättäviä seurauksia. Sain UVB-säteilyä tarkassa valvonnassa ja kopissa seisten kolmesti viikossa. Toiseksi viimeisellä kerralla sain ilmeisesti hieman liikaa. Jo edellisellä kerralla oli ihoa poltellut , mutten osannut siitä valittaa tarpeeksi selvästi. Ilta meni kuin tulisilla hiilillä kävellessä huoneesta toiseen ja pistäessä viilentävää rasvaa nahkan päälle vähän väliä. Muistoksi jäi alaselkään rusetin kuva eräästä tietystä narusta.

Pieni opetus:

  • Ultraviolettisäteily, UV-säteily on sähkömagneettista säteilyä, jonka aallonpituus on lyhyempi kuin näkyvän valon. UV-säteilyä, jota esiintyy mm. auringon valossa, käytetään hyväksi valohoidossa. Valohoidossa annetaan joko UVA- tai UVB-säteilyä, mikä hillitsee ihosolujen jakaantumista ja lievittää tulehdusta.
  • Ultraviolettisäteily A on aallonpituudeltaan 320–400 nm. Se muodostaa yli 99 % maan pinnalle tulevasta auringon UV-säteilystä ja vaikuttaa ensi sijassa ruskettavasti. UVA-säteilyn vaikutus ulottuu syvälle ihon sidekudokseen.
  • Ultraviolettisäteily B on aallonpituudeltaan lyhyempää (290–320 nm) kuin UVA-säteily ja muodostaa pienen osan, alle 1 %, auringon ultraviolettisäteilystä. UVB-säteily vaikuttaa ihon pintakerroksissa ja polttaa ihoa. Ilmakehän otsonikerroksen ohentuminen lisää erityisesti UVB-säteilyn määrää.