156338.jpg
Mitä vuosikertaa sinä olet? Tarkoittaako kysyjä, että kuinka vanha minä olen. Olen sitä sodan jälkeistä hedelmällistä vuosikertaa. Olenko sitten parempaa ainesta kuin ennen sotaa syntynyt tai vuosia sodan jälkeen syntynyt? Meitä suuren ikäluokan kohta eläköityviä ja monien kadehtimia on riittämiin. Osa meistä on jo ennen aikojaan eläkkeelle pompanneita ja osa ei siirry eläkkeelle vielä tällä vuosikymmenellä ehkei seuravallakaan.

Mistä minun vuosikertani lasketaan? Kun puu kaadetaan, kannosta voidaan laskea puun ikä. Vuosirenkaat paljastavat sen. Hevoselta avataan suu ja lasketaan hampaista ikä. Kilpikonnan kuoresta nähdään sen ikä. Kalan suomusta kalan jne. Ihmisen iän näkee kaiketi sotu:sta.

Vuosikerta ilmenee kirkollisessa toiminnassa sunnuntain messuissa ja jumalanpalveluksissa luettavina tekstisarjoina. On 1. ja 2. ja 3. vuosikerta. Ensimmäiselle sijalle sijoittuneiden luulisi olevan parhaita tekstejä, mutta niin ei ole. Onkin kyse vain tekstisarjasta, joka toistuu kolmen vuoden välein ja vaihtuen . adventtisunnuntaina. Nyt on menossa 3. vuosikerta.

Tuskin kukaan jakaa lapsiaan vuosikertoihin. Lehdet ilmestyvät vuosikertoina ja niitä tilataan vuosikertoina tai ehkä nykyisin yleisimmin jatkuvana eli kestotilauksena. Tosin joissakin perheissä lapset syntyvät ikään kuin kestotilauksena. Sukututkimuksessa jotkut ovat löytäneet aika pitkiäkin sarjoja 'vuosi ja lapsi -tapauksia'. Mikä vuosikerta olisi sitten paras?

Vuosikerta ei tee viinistä laadukasta. Vuosikerta etiketissä kertoo viinin raaka-aineen sadonkorjuuvuoden. Vuosikerrat vaihtelevat varsinkin klassisilla viinintuotantoalueilla. Tällöin vuosikertojen välillä on eroja. Enimmäkseen viinit ovat valmiita nautittaviksi, kun ne tuodaan myyntiin – varsinkin valkoviinit ovat monien mielestä parhaimmillaan nuorina, raikkaina ja hedelmäisinä.- Luulin vasta vanhan viinin olevan hyvää.

Samaa vuosikertaa olevan kohdatessani koen mielihyvää. Enhän minä noin vanhalta näytä. Kunnes näen valokuvia itsestäni...