Nuukuus vaatii totista työtä ja tietoa. Sen olen oppinut viimeisen puolen vuoden aikana. Kai se on ollut jotenkin tiedossa aiemminkin. Konkreettiseksi tämä asia tuli nettiyhteyksien vaihdon myötä. Monta vuotta pidin kaapeliyhteyttä turvallisimpana ja luotettavimpana, mutta kalliina. Vaihto halvempaan pauhelimessa tarjottuun ja myytyyn yhteyteen toi säästöä rahassa mitattuna, mutta vei tunteja joka viikko ongelmatilanteiden selvittelyn muodossa.

Lähes joka viikko, joskus usein saman viikon aikana, piti soittaa, tosin maksuttomasti, vikapalveluun ja selvittää miksi reititin ei pelitä meillä, vaikka sen piti olla täysnopeuksinen vempain. Karttojen mukaan kaiken piti olla kunnossa, mutta kuuluvuuspalkit osoittivat jotain aivan muuta. Pyysin mittamiehiäkin paikalle toteamaan kartan ja meidän asunnon välisen ristiriidan. Ketään ei ilmaantunut, mutta laskuja tuli täydestä palvelusta joka kuukausi. Kun yhteys toimi kaikki oli hyvin, mutta yhteys saattoi katketa kesken pankkiasioiden tai skype-session. Tietokoneen palkkikuvan alla routeri ilmoitti, että palvelijaan on yhteys, mutta nettiyhteyttä ei silti ollut. Sama toistui olipa WLAN- tai piuha-yhteys käytössä. Ongelma oli sama kahdella yhtäaikaa käytetyllä läppärillä.

Piti katkoa virta laiteesta, ottaa sim-kortti irti, sammuttaa tietokone ja aloittaa kaikki alusta ja yhteys saattoi toimia usean päivänkin parhaimmillaan, kunnes taas kaikki oli poikki. Lopulta joku puhelupalvelussa keksi antaa minulle osoitteen, jonne voi tosi tailanteessa lähettää reklamaation. Puhelinvalitukset eivät merkinneet mitään. Ensimmäinen sähköpostiviestini poiki vain ohjeita uuden antennin ostosta ja suuntauksesta sekä reitittimen uudesta ohjelmoinnista. Kolme kuukautta myöhemmin sain paikalliselta kauppiaalta ohjeet vaihtaa palvelun tuottajaa. Valitin taas kerran puoli vuotta olleista ongelmista ja sain yllättäin luvan lopettaa vielä puolitoista vuotta jatkuvan sopimuksen, jos vain palauttaisin laitteeni alkuperäispakkauksessaan. Ihme ja kumma: pakkaukset löytyivät remontin aikaansaamien tavaroiden uudelleen sijoittelujen jäljiltä.

Nyt laite on postissa matkalla takaisin myyjälle ja minulla on valittavana joko uuteen palveluntarjoajaan siirtyminen tai vanhaan, tosin nyt jo uusittuun, lanka/kaapeliliittymään siirtyminen. Meneillään on kokeilujakso. Tämäkin postaukseni lähtee uudella laitteella uusien antennimastojen ja yhteyksien kautta. Muutaman viikon kokeilin/kokeilimme konekohtaista yhteyslaitetta, joka yllättäen toimikin luotettavasti, mutta oli aika hidas. Nyt tämä kokeilulaite sallii viiden laitteen olla yhtäaikaa kytkettynä ja yhteydessä nettiin. Laitteen paikan vaihtaminen asuntomme sisällä muuttaa yhteyden heikosta erinomaiseen ja päinvastoin. Eri aikoina yhteys on erilainen.

Ylihuomenna vanha toimimaton yhteys katkaistaan kokonaan ja sen tilalla kokeillaan näitä uusia mahdollisuuksia. Ensi viikolla tai seuraavalla pitää tehdä lopullinen päätös: Kiinteä vai langaton yhteys. Paljonko tahdomme tai voimme kaikesta maksaa? Kaksi läppäriä pitäisi saada yhtäaikaa pelittämään ja kohtuullisella nopeudella edullisesti.

Tietenkin voisimme muuttaa pois katvealueelta taloon jossa on kiinteä nopea laajakaista valmiina.