Lapsuudessani en muista juurikaan olleeni missään pikkujouluissa vaan aina olin kuusijuhlassa. Pyhäkoulussa oli kuusijuhla, jossa jokaisella oli oma ohjelmanumero. Pyhäkoulun kuusijuhlaan tulivat myös aikuiset ja isommat lapset, jotka olivat jo rippikoulun käyneet ja ylittäneet pyhäkouluiän eli 15 vuotta. Kuusijuhlaan jokainen toi mukanaan tietyn ennalta sovitun hintaisen nimettömän lahjan. Lahjat jaettiin sitten tuojien kesken ja tämä vaihtokauppa tuotti joskus iloa, joskus itkua. Jotkut lapset olivat ostaneet lahjan ikään kuin itselleen ja kun eivät sitä saaneet nousi poru. Pyhäkoulun opettajat olivat varanneet kaikille omat lahjapusit, joissa oli pipari ja karamelli ja joskus jopa omena sekä tietysti enkelikiiltokuva. Joulunäytelmä esitettiin joka kerta ja usein vasta lukemaan oppinut nuorin lapsi luki jouluevankeliumin. Joku lauloi, joku lausui runon, joku esitti pienen itsetehdyn kertomuksen, siis sketsin. Opettajista yleensä miesopettaja piti rukouksen ennen lopuksi laulettavaa "Maa on niin kaunis" -virttä/laulua.

Kansakoulussa olivat sitten omat kuusijuhlansa, joiden ohjelmassa kukin luokka esitti omat osuutensa. Jännitys oli suuri omien roolisanojen muistamisessa ja oikeaan aikaan esittämisessä. Lampaana tai kamelina olemisessa oli olo helpompaa, kun vuorosanat puuttuivat. Koulun kuusijuhlassakin saimme ruskeissa paperikääröissä karamelleja ja pipareita ja joskun rusinapullaviipaleen tai rikkaina jouluina joulutortun. Köyhille lapsille annettiin talvikenkiä ja joillekin takki ja housut. Villasukkia ja pipoja saivat aika monet oppilaat. Koulun kuusijuhlissa oli aina kauhean kuumaa, kun isoimpaan luokkaan ahtautui koko koulun kaikki oppilaat ja heidän vanhempansa. Joskus annettiin hymypoika tai -tyttö jo jouluna jollekin ja keväällä toiset.

Maamiesseuroissa oli myös omat kuusijuhlansa, joissa oli joskus lopuksi tanssia. Sehän oli ennen kuulumatonta joulun juhlintaa. Noista ajoista pikkujouluvillitys on karnevalisoitunut ja maallistunut. Joulu-sana on kuitenkin mukana ja viittaamassa varsinaisen Ison Joulun sanomaan.