Kuka on rikas? Rahaa tilillään pitäväkö? Mitä hyötyä on numeroista tiliotteessa ellei noita numeroita käytetä aineelliseen ja henkiseen hyvään. Joku ansaitsee miljoona euroa kuukaudessa. Käsittämätön summa. Mitä hän maksaa veroja? Voisiko hän ylläpitää jonkun kunnan terveyskeskuksen, vanhainkodin, koulun tai päiväkodin? Jos hän pitäisi itsellään kohtuulliseen elämään kuuluvan summan, kuten esimerkiksi 2000 euron eläkkeen, hän eläisi sillä kuten useimmat meistä. Tuollaista eläkettähän ei saa ihan jokainen suomalainen. Se lienee keskiverto eläke. Useille meistä tuollainen palkka kuukaudessa olisi kuin taivaan lahja, saati sitten eläke.

Onko meillä uskoa ihmisten tasa-arvoisuuteen? Minulla ei ole. Demokratian kehdossa enemmistö päättää asioistamme. Näin olen luullut ja kuullut. Yritysmaailmassa ei ole demokratiaa. Johto päättää johdon ansioista ja kohtuus on niistä kaukana. Ei kukaan voi olla niin ansiokas johtaja, että voisi olla kahdentoista miljoonan euron vuosiansion arvoinen. Mitä kouluja tuon palkan eteen tarvitsee käydä? Millaisia päätöksia ja kenen puolesta tarvitsee tehdä. Ovatko Fortumin energiavarat niin arvokkaat, että viidelle johtajalle voidaan maksaa Suomen parhaimmat palkat? Tuskin.

Mihin voisin panna toivoni ja uskoni tässä maailmassa? En katoavaan mammonaan. Vanha opetus kuuluu: "Missä on sinun aarteesi, siellä on sinun sydämesi." Jos ja kun uskon Jumalan oikeudenmukaisuuteen ja armoon, uskon meidän "Lasarusten" saavan olla kerran paratiisissa ja rikkaan miehen anovan meiltä vesipisaraa huultensa kostukkeeksi. Eihän tämä unelma lisää minun ansioitani ja tuo lisää euroja, mutta on se kuitenkin pienen pieni lohtu tässä epäoikeuksien maailmassa.