1248684535_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tällä kuvan nopeudella saa ajaa 80 km nopeusrajoitusalueella saamatta sakkoa. Huomautus siitä saattaa tulla. 7 km/t pitää olla ylinopeutta sakon saadakseen. Miksiköhän ei suoraan tehdä nopeusrajoituskylttejä, joissa olisi 87 kieltoympyrän keskellä? Silloin tiedettäisiin, että tätä kovempaa ei saa ajaa tai alettaisiin sakottaa nollatoleranssilla. Valvontakameroita vastaan on kehitelty jopa spraymaaleja, jotka heijastavat salamavalon takaisin. Päivänvalossa kyseinen heijastemaali ei kai tepsi vaan kuvassa näkyy rekisterinumero.

Miten tulkitaan muita lakeja, kun nopeusrajoituksissa on tällainen joustovara? Varastaminen muuttunee varkaudeksi ja sakotettavaksi tietyn euromäärän kohdalla, mutta alle tuon tietyn rajan saa ottaa vaikkapa ns. omaan käyttöön. Yleinen käytäntö siveellisyysrikoksissa on ollut, että vain pieniä sakkoja annetaan raiskaajille ja lapsiin sekaantujille. Mitä lienevät ne lieventävät asianhaarat, joihin vedoten rikos pienenee?

Rikosten vanhenemiset ovat sitten luku sinänsä. Kun tehdään paljon rikoksia, niin ei läheskään kaikkia saada selville eikä selville saatujakaan ehditä sallituissa aikarajoissa panemeen syytteeseen saati rangaistaviksi asti. Poliisi ilmoittaa jo etukäteen ettei se ehdi kaikkia rikoksia selvittämään eikä kaikkiin rikkeisiin puuttumaan.

Entisen Itä-Saksan naapurien valvontaan asti ei meillä tarvitsisi mennä, mutta jokin kansalaispoliisisysteemi voisi tulla poliisien avuksi. Omatunto kun ei nykyisin vihjaa rikkomuksista ennen eikä jälkeen, niin jospa 'naapurin' avustuksella sekin alkaisi toimia.