1311677666_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Meillä on ollut melkein aina kaksi pakastinta. Viiden hengen perheessä se olikin lähes pakko olla, koska marjojen syöjiä oli enemmän kuin kaksi. Jostain syystä tarvitsemme kahdestaankin edelleen kaksi pakastinta. Toinen on arkku- ja toinen pystypakastin, siis hyllyllinen kaappi. Kevättalvella sulatetaan molemmat ja kasataan kaikki pakasteet arkkuun. Ne sopivat sinne juuri ja juuri. Molemmissa pakastimissa suoritetaan pakastus yhtä aikaa.

Nyt on menossa pystypakastimen täyttöaika. Kaikki alkoi mansikoista. Pariin otteeseen hain, siis poimin,  mansikoita mansikkatilalta. Viipaloin kaikki mansikat pieniin rasioihin, jotta voimme ottaa niitä jugurtin sekaan tai puuron päälle silloin kun haluamme. Helteisen kesän ansiosta tai johdosta lakat kypsyivät hurjaa vauhtia. Niitäkin on pakkasessa melkein talven tarve. Mustikat jouduimme viime kesänä ostamaan torilta, mutta nyt niitä on metsät täynnä. Mustikkamatkalla löytyi vielä lakkojakin ja toisella mustikkamatkalla myös vattupaikkoja. Nyt on haettu mustikat ja kenties kaikki vatutkin, mitä pakkaseen mahtuu. On nimittäin jätettävä tilaa vielä puolukoillekin.

Vattujen hakumatkalla pysäköin auton tasaiselle kalliolle tien viereen. Puolisoni noustessa autosta hän lähes astui kantarellien päälle. Meille oli varattuna pari litraa puhtaita kantarelleja kuin tarjottimella. Lähistöltä ei muita sienipaikkoja löytynytkään. Kotona söimme ilta-ateriaksi kantarellimunakkaat. Taidammepa syödä vielä kantarellimuhennostakin uusien perunoiden kanssa. Pakastettuna on vielä monta kantarellipussukkaa, jotka ovat jääneet syömättä.

Joidenkin mielestä mustikka on ainoa oikea marja puuron päälle. Jäinen mustikka jäähdyttää puuron sopivasti syömislämpöön ja antaahan maustikka kaiketi näkökyvyn jatkettakin meille "nuorille vanhuksille".  Vattujen pakastamiseen saimme oivan vinkin: Vatut voi pakastaa uunipelliä leivinpaperin päällä ja pakastettuina yksittäisinä marjoina pussittaa herkutteluhetkiä varten. Nyt sitä sovelletaan jo käytäntöön.

Mitä voisimme poistaa pakastimesta tilan saamiseksi? Ainakin ylivuotiset raparperit ja vuosikymmeniä vanhat sienet. Viime talvena jäi syömättä myös karpaloita monta pussia. Ne ovat arvotavaraa ja syödään ensi talvena. Joskus olemme pakastaneet myös saunavastat joulun löylyihin. Patonkipussiin menee sopivasti yksi vasta.

Pakastimeemme tulee ajoittain erilaisia keittoja kahden hengen annoksiin pakattuina. Minulla on tapana keittää kahdeksalle hengelle, jos jotain keitän ja panna kuuden hengen annos pakkaseen. Syömme nimittäin iltaruoaksi lähes aina jotain keittoa ja pakkasesta on helppo ottaa valmista sulamaan. Onko tämä sitten järkevää ja taloudellista se onkin sitten ihan eri juttu.