rafael-normal.jpg Arkkienkeli Rafael

Raafaelin päivän innoittama etsin muutamia arkkialkuisia sanoja.

Arkkiatri-nimitys juontuu kreikkalaisesta sanasta arkhiatros (arkhi-, yli-, pää,-; iatros, lääkäri), suomeksi lähinnä ylilääkäri tai lääkärikunnan esimies. Varhaisimmat arkkiatrit tunnetaan piirtokirjoituksista helleenisen kulttuurin itäisiltä alueilta. Heistä Krateros Antiokialainen oli Syyrian kuninkaan Antiokhos IX Philopatorin (116—95 eKr) henkilääkäri. Toinen samanaikainen arkkiatri oli Papias Amisalainen, Pontoksen kuninkaan Mithridates VI Eupatorin (132/120—63 eKr) henkilääkäri. Aivan ilmeisesti arkkiatreiksi alettiinkin nimittää alunperin ruhtinaiden ja hallitsijoiden henkilääkäreitä.  (Arno Forsius)

Arkkienkelit (αρχάγγελος, "ensimmäinen sanansaattaja") on tunnetuin erillinen enkeliryhmä, johon lasketaan kuuluviksi kaikki Raamatussa nimeltä mainitut kolme enkeliä, Mikael, Gabriel ja Rafael. Tosin nykyisessä raamatunkäännöksessä ei puhuta arkkienkelistä vaan ylienkelistä. Ylienkeleiden lukumääränä on Raamatun (Tob. 12:15 sekä Ilm. 1:4 ja 8:2) antamien tietojen tai vihjeiden perusteella pidetty seitsemää.
Arkkienkelit ovat yhdeksänportaisen enkelihierarkian kahdeksas ryhmä, kolmannen hierarkian toinen kuoro. Arkkienkeleiden nimistä on kirkon historian aikana taitettu sanan säilää, sillä aina on löytynyt oppineita, jotka ovat halunneet saada kaikki seitsemän nimeä selville. Mutta koska Raamatussa on nimeltä mainittu vain kolme, ei virallinen kirkko ole koskaan hyväksynyt muita nimettyjä arkkienkelikandidaatteja, esim. sellaisia kuten Uriel, Sariel tai Raguel.
Raamatun nimeltä mainitseman kolmen arkkienkelin tehtävänä on taistella (Mikael) taivaan enkelijoukon kanssa pahuuden voimia vastaan, tuoda tärkeitä viestejä (Gabriel) ihmiselle ja suojella (Rafael) ihmisiä. Kirkkotaiteessa arkkienkelit kuvataan yleensä nimen mukaan ja jokaisella on omat erityiset attribuuttinsa eli symbolinsa ja tunnusmerkkinsä.
(Askel)

Arkkitehti tulee muinaiskreikan rakennusmestaria tarkoittavasta sanasta αρχιτέκτονας.

Arkkityyppi ( ἀρχέτυπον) on perinteisesti tarkoittanut hahmon, asian tai käsitteen alkumuotoa ja mallia. Arkkityypit ovat kaikille ihmisille yhteisiä, alitajuisia sielunsisältöjä, jotka ilmenevät myyteissä, taruissa ja uskonnoissa.

Arkkiveisu(-viisu) on historiallinen irtoarkkina julkaistu runo. Tässä arkki-sana ei viittaa alkuun tai ylimpään.

Arkkivihollinen on sankareiden veri- tai perivihollinen.