Ruotsalaisuuden päivän kunniaksi valittu otsikko vie suuren ongelman äärelle. Krapula on monimerkityksinen sana. Alkuaan se lienee merkinnyt alkoholin nauttimisen jälkeistä tilaa.
Wikipedian mukaan krapula on: "etyylialkoholin päihdekäytöstä seuraava vieroitusoire. Krapulan kemiallisena perussyynä on etanolin hapettuminen asetaldehydiksi. Asetaldehydi hapettuu edelleen etikkahapoksi. Etikkahappo poistuu nopeasti kehosta eikä se aiheuta suuria sivuvaikutuksia, sillä etikkahappoa syntyy myös soluissa normaalin energia-aineenvaihdunnan tuotteena. Sana krapula on peräisin latinasta, jossa crapula voi tarkoittaa sekä päihtymystä että krapulaa. Synonyymi kohmelo, alkuperäisemmässä muodossaan pohmelo, tulee venäjästä похмелье, ’humalan jälkeen’. Perinteisesti krapula on nähty nöyryyttä tuovana riittinä: alkoholi ottaa omansa takaisin, eilisillan juopottelusta seuraa rankaisu."
Krapulalla on kansankielessä monia nimiä, kuten kankkunen, kanuuna, jysäri, krabbis. Slangisanoista hängis juontuu englannin kielessä krapulaa tarkoittavasta sanasta hangover. Darra puolestaan on lainaus ruotsin kielestä, jossa se tarkoittaa ’vapista’ tai ’väristä’. Suomalaisessa puhekielessä käytetään joskus myös ruotsinkielistä ilmaisua dagen efter.
Arkiseen kielen käyttöön tämä sanonta on tullut merkitsemään jonkin tapahtuneen jälkeistä lähes kaikkea epämiellyttävää olotila. Se ei siis liity mitenkään juopotteluun. Itselläni sanonta liittyy useimmiten urheilusuorituksesta tuleviin jälkiseurauksiin. Tosin nuo tilat ja kivistykset lihaksissa ilmenevät vasta parin päivän päästä suorituksesta, mutta hälläkö väliä.
Joillekin on tuttu käsite henkinen krapula. Sekään ei välttämättä johdu alkoholista. Oireet tosin voivat olla yhteneväiset.
Kommentit