Jo pientenkin lasten kohdalla huomaa miten tottemattomuus on synnynnäistä ja totteleminen opittua. Aikoinaan kouluvierailuja tehdessäni tein joskus testejä oppilaille. Yleensä sanoin, että ethän kerro tätä sitten kenellekään, sillä luotan sinuun. Sitten kerroin jonkin jutun, joka koski koko luokkaa tai koulua ja yleensä toisella välitunnilla lähes koko koulu tiesi tämän kerrotun jutun. Me aikuiset olemme samankaltaisia, sillä mekin vuodamme asioita eteenpäin. Kristillisissä piireissä juorut kerrotaan ns. rukousaiheina. Yleensä vuotamiset tapahtuvat jonkun toisen kertoman toistamisena. "Hän se kertoi ja minä vain kerron, mitä hän kertoi. En minä ole kielikello." Niinpä niin.

Kansalaistottelemattomuudesta on tullut maan tapa ja lähes hyve joissakin tapauksissa. Kansalaistottelevaisuudesta sen sijaan on tullut kukkatätien niuhottamista. Jospa Leijonien televisioidun MM-juhlien osallistujat ja järjestäjät olisivat olleet luonnostaan siisteyttä ja raittiutta kannattavia, niin juhlat olisivat saaneet toisenlaisen sävyn ja antaneet suomalaisten juhlinnasta toisenlaisen kuvan maailmalle. On toki helpompaa heittää oluttölkki maahan kuin panna se takaisin omaan reppuun tai taskuun tyhjänä. Sama koskee karkkipapereita ja mainoslehtisiä. Järjestävä taho olisi voinut hankkia enemmän roskakoreja juhla-alueelle, mutta tuskin se olisi sotkemista estänyt. Lakimme kieltää roskaamisen, mutta yhdessä lakia voidaan rikkoa kansalaistottelemattomuuden nimissä.

Täytyy todeta tässä kesken kaiken, että meitä perheraittiita, siis ei juovuksissa koskaan esiintyneitä, on aika paljon. Lapsemme eivät ole tottuneet näkemään kotona juopuneita ja ihmettelevätkin suuresti, kun yleisillä paikoilla on juopuneita mihiä, naisia, poikia ja tyttöjä. Kaikkein suurin kauhistus heille on oman idolin esiintyminen hävettävällä tavalla.

Meille sorvataan nyt joko sixpack- vai sixbag-hallitusta. Ensimmäinen olisi varmasti kansallistunnon kannalta parempi vaihtoehto. Ovathan treenatut rinta- ja vatsalihakset nuoren siitoseläimen näkyvät kosintavälineet. Jälkimmäinen vaihtoehto kuvastaa sitten kaikkea kotisohvalle löhöämään jäänyttä tai grillialttarien ympärille uhraamaan kokoontunutta kaljamahaista sekakansaa.

Hallitusneuvotteluista odottavat toimittajat mikki ojossa jonkinasteisia vuotoja. Kaikki pitäisi tietää ennenkuin se on varsinaisesti tapahtunut. Ensimmäinä uutisen kertoja on kingi. Katsokaapa toimittajien mikrofonien nimikylttejä. Kolmisenkymmentä eri median yksikköä metsästää omaa uutista samoilta huulilta. Jokainen toimittaja kertaa haastatellun sanat omassa uudelleen järkätyssä järjestyksessä ja uutinen on valmis.

Voisivatko ennen eduskuntavaaleja tiettyjä lupauksia antaneet nyt valitut kansanedustajat katsoa videolta omat sanomisensa ja pysyä niissä. Hehän edustavat näillä sanomisillaan saatuja äänestäjiään. Villapaidan, takin, mekon ja haalarin sekä frakin kääntäjiä on nyt hallitusneuvotteluhuone täynnä. Tämäkö on sitä kansalaistottelemattomuutta korkealla tasolla?