22 yötä joulupäivään
284979.jpg
Tiellä ken vaeltaa?  1904 rakennettu syntymä-  ja koulupitäjäni Rantasalmen  kirkko oli Josef Stenbäckin suunnittelema. Siinä oli 2500 istumapaikkaa. Alttaritaulun oli maalannut Louis Sparre 1906. Urut olivat Hans Heinrichin rakentamat ja niissä oli 37 äänikertaa. Kirkko paloi 1984 salaman sytyttämänä.

Tämä palaneen kirkon alkuperäinen alttaritaulu on minulle rakkain ja pelottavin muisto tuosta kirkosta urkujen ohella. Hämärässä valossa alttaritaulussa taustalla olevat olevat puut näyttivät minusta jättiläisiltä, jotka uhkasivat Jeesuksen matkaa Emmauksen tiellä.

Ne muutamat kerrat kun istuin mummoni kanssa kirkossa palautuvat uudelleen ja uudelleen mieleeni. Alttaritaulun katselun lisäksi odotin ja pelkäsin urkujen loppusoittoa. Matalat jalkion painelemat äänet panivat kirkon paksun puupenkin tärisemään. Se tuntui ihanalta ja sitä tärinää olisi jaksanut tunnustella pitempäänkin.

Keskikouluaikana opin tuntemaan urkurin ja hänen lapsensa, joista yksi oli samalla luokalla kanssani yhdeksän vuotta. Hän istui usein isänsä vieressä urkupenkillä ja soitti vain sormillaan, kun jalat eivät yltäneet penkiltä jalkiolle muuten kuin seisten.