86383.jpg
Lääkkeiden syömisen hyvien ja hyödyllisten vaikutusten rinnalla on sivuvaikutuksia, haittavaikutuksia. Joskus nuo sivu- eli haittavaikutukset ovat niin suuria, ettei lääkkeen hoitava vaikutus tunnu tai toimi. Jokaisessa lääkepurkissa ja -tuubissa on lääketehtan laatima lista - pakkausseloste. Siitä ilmenee lääkkeen säilytysohje,  käyttötarkoitus, käyttöohjeet, varoitukset, valmistaja(t), sopivuus tai sopimattomuus muiden lääkeaineiden kanssa, toimenpiteitä yliannostuksen sattuessa ja mahdollisia haittavaikutuksia sekä monia muitakin asioita.

Haittavaikutuksia ilmenee tavattoman palon. Esimerkinomaisesti on usein maininta kuinka joka sadannella tai joka tuhannella tai joka kymmenellätuhannennella on tietty ko. lääkkeestä tuleva haittavaikutus. Nuo listat pitävät sisällään lähes kaiken, mikä ihmistä voi vaivata. Ilmeisesti lääketehtaat päästetään noiden listojen avulla vapaiksi vastuusta, kun lääkkeen käyttäjä sairastuu paranemisen sijasta lisää tai kuolee.

Huvittavinta noiden haittavaikutusten kohdalla on se, että joissakin tapauksissa haitaksi katsotaan juuri sama sairaus, johon lääke on tarkoitettu. Voisiko olla niin, että potilas saattaa parantua lääkityksestä huolimatta eikä sen seurauksena? Erään lääkkeen käyttöohjeessa oli mainittu että pitkulainen kapseli niellään pystyasennossa. Hieman mietin sitä mitä mahtaa tapahtua jos kapseli menee vaaka-asennossa mahaan. Pitäisikö se kääntää pystyyn ravistelemalla ja hyppimällä?

Oletko muuten huomannut lähimmäistesi elämässä sivuvaikutuksia? En tarkoita lääkkeiden aiheuttamia vaan sanojen ja käytöksen aiheuttamia. Tarkkailepa ympärilläsi eläviä. Sanat rakas, kiitos, anteeksi, ole hyvä, sydämen pohjasta jne on tarkoitettu vaikuttamaan tietyllä tavalla. Kuitenkin ne voivat aiheuttaa sivu- tai haittavaikutuksia joissakin tilanteissa ja ihmisissä. Kiitos ei aina vaikuta hyvää käytöstä eikä anteeksipyyntö paranna ihmissuhteita. Tarvitaan enemmän. Noiden sanojen käyttöohjeisiin tulisi lisätä haittavaikutusten luettelo - kaiken varalle.