"Polyyppitaudin epidemiologia. Belgialainen P.A.R. Clement määritteli nenäpolyypit makroskooppisesti nähtäviksi limakalvon inflammatorisiksi kasvustoiksi jotka ovat lähtöisin nenän sivuonteloista. Taudin esiintyminen lisääntyy iän myötä. Oireisen taudin huippu on 50 – 60 vuoden iässä.  Sen prevalenssiksi on arvioitu tähystystutkimuksissa 4,3 %. Astmaatikoilla se on yleisempää ja heistä 16 %:lla on nenäpolypoosi. Clementin mukaan nenäpolypoosi ei kuitenkaan aina näy nenään endoskoopillakaan katsoen.  Kadaaveritutkimuksissa sen prevalenssi on jopa 32 %. TT-kuvauksissa kolmella neljästä potilaasta polypoosi rajoittuu sivuonteloiden alueelle.  MRI-tutkimuksissa sivuontelopolypoosia löytyy 21 %:lla sellaisista potilaista joita on tutkittu muista syistä kuin hengitystieoireet." Hannu Tapiovaara / IFOS-Rooma

Vuosien nuha ja polyypit ovat vieneet hajuaistini ja makuaistikin on aika heikko. Kortisonikuurihoidon jälkeen koin muutaman päivän hajuaistimuksia. Ne jäivät kuurin loputtua. Nenäsuihkeilla polyyppejani pidetään aisoissa tai estetään kasvamasta. Mielikuvissani nuo nenän sivuonteloista lähtevät oliot luikertelevat pitkin kaikkia kuljettavissa olevia käytäviä kehon eri osasta toiseen. Olen kuin seittiverkosto. Tämähän ei ole totta vaan mielikuvia. Mielikuvat vievät usein voiton todellisuudelta.

Hajuaistin puutteesta on paljon iloakin. Voin kuvitella milloin minkin tuoksun todelliseksi. Haisevia asioita ei olekaan vain tuoksuvia. Haittana hajuaistin puutteesta on vaarallisten hajujen huomaamattomuus. Yhtenään pitää kysellä kuin vaivihkaa: Onko täällä joku outo haju? Toisten nenään on luotettava tai kohteliaisiin vastauksiin. Limakalvoni ovat hyvää kasvualustaa. Olen hyödyllinen!

"Polyyppitaudin paikallishoitoon soveltuu Furosemidi 20mg/1ml NaCl, jonka luennoitsija katsoi vähentävän taudin uusiutumista. Hän arvioi lääkkeen tehon olevan samaa luokkaa kuin mometasonisuihkeen ( Nasonex® ) teho." H.T .

Lääkärillä käynnin jälkeen olen onteloiltani siisti ja jatkan Nasonex-suihkeita edelleen. Hajuaistin palaamista odotellaan hiljalleen. Tulee jos on tullakseen. On aurinkoinen kesäpäivä. Minä elän.