Alkoiko nyt uusi vuosikymmen? Minusta se alkoi.  Matematiikassa origo on nollapiste, josta aletaan laskea yksiköitä joka taholle. Ilmeisesti ajanlaskumme alkukohta on myös nolla eikä yksi.

Syntyiko Kristus vuonna nolla on arvailujen varassa. V. 525 jKr. skyyttalainen munkki Dionysius Pieni määritteli ensimmäisenä ajanlaskumme aluksi Jeesuksen syntymävuoden. Siihen saakka oli Rooman perustaminen ollut ajanlaskun alkuna. Tämän laskelman perusteella v. 1533 munkki Exigus määritteli Jeesuksen syntymäajan nykyiselle paikalleen eli Jeesus syntyi v. 0. Nämä munkit tekivät määrittelyssään ilmeisesti 7 vuoden virheen. Tähtitaivaan ilmiöiden perusteella ja historiassa todella eläneen Herodeksen hallitusajan perusteella Kristuksen syntymä lienee tapahtunut jo 7 vuotta e.Kr.

Kalentereita on ajanlaskuamme määrittelemässä lukuisia. Täällä lisää tietoa.

1940-luvulla syntyneenä tämä nyt alkanut vuosikymmen on elämäni kahdeksas. Välivuosikymmenet olen elänyt kokonaan, mutta ensimmäistä ja viimeistä en. Kertolaskusta lapsena opin vanhan lorun: 'Kaks on viittä kymmenessä kymmenen kymmentä sadassa.'