Ihonhoitoa ja painonhallintaa pähkäillessäni törmäsin hiilareista luopujiin. Osa luopuu vain osittain ja he ovat näitä vähähiilihydraatti-intoilijoita (VHH). Kun oikein tutkin mistä VHH:ssa on kyse, sain selville, että he jättävät aterioista pois: Leivän, pastan, riisin, perunan, vehnäjauhot. Tottakai kaikki sokerit (pikkuleivät, karkit, sokeroidut jogurtit ym. Joskus voi ruispuuroa syödä aamupalaksi kohtuullisesti. Kun lähtee siitä, että karsii nämä pois ruokavaliosta, laihtuu automaattisesti eikä mielitekoja ruokaan enää ole.
Mitä sitten voi syödä? Paljon kasviksia ja marjoja, kohtuullisesti hedelmiä. Kanaa/kalaa, kohtuullisesti punaista lihaa. Välipalaksi esim. juustoa/kevytkinkkua tai maustamatonta jogurttia/viiliä.

Onko tämä uskonasia vai ihan tieteessä todettua tosiasiaa? Minulle luvattiin, että tämä on aivan totta. Hiilareiden syönti erittää insuliinia, joka siirtää energiaa varastoon rasvaksi. Proteiinien syönti taas erittää glukagonia, joka polttaa rasvaa. Rasvaa pitäisi terveyden kannalta syödä siten, että kokonaisenergiamäärästä 20-25% olisi rasvaa. Rasvassa on toki enemmän energiaa kuin esim hiilareissa, mutta rasva ei ole yhtä hanakka varastoitumaan ilman hiilareita. Jos syö pelkastään proteiinia ja rasvaa, ei rasva varastoidu. Jos urheilet, niin hiilareita pitäisi syödä kuitenkin palautumisen kannalta, mutta hieman vähemmän kuin proteiinia.

Alanko vai enkö? Siinäpä pulma. VHH:sta on Antti Heikkilä sanonut: "VHH -ruokavalio laihduttaa, luo lisää energiaa, poistaa masennusta ja väsymystä, laskee verenpainetta, normalisoi verensokerin ja normalisoi veren rasva-arvoja. Hiilihydraattien rajoittamisesta on hyötyä monelle. Varsinkin keski-ikäisille metaboolisista ongelmista kärsiville ruokavaliosta voi olla ratkaisevaa apua. Moni on tervehtynyt täysin ja päässyt kaikista lääkkeistä."