ALIN ELÄMÄÄ

Fiktiivinen kertomussarja eräästä arabimiehestä

Egyptiläisessä sairaalassa valvoo yövuorossaan sairaala‑apulainen Ali. Hän on valvonut usein ja tottunut olemaan yöllä yksin. Hänen seuranaan on pieni radio, josta soi musiikki. Ali odottaa ajan kulumista. Hän sai kuulla aamuyöllä tulevasta erikoisohjelmasta, joka hänen täytyy ehdottomasti saada kuunnella.

 

Musiikki raukaisee Alia ja hän nukahtaa. Pian hän säpsähtää hereille. Mitä kello on? Hän ehtisi tehdä kierroksen osastoilla ennen erikoisohjelman alkua. Ali jättää radion auki pöydälleen ja lähtee osastolle. Ali on muslimi. Hän pääsi töihin kristilliseen sairaalaan tuttavan suosituksella. Hänen tehtävänsä on valvoa öisin, ettei asiattomia tule sairaalaan ja potilaat pysyvät huoneissaan. Hän herättää hoitajan tai lääkärin, jos jotain odottamatonta tapahtuu.

Ali valvoo monien puolesta. Hänen käsissään on useiden ihmisten elämä joka yö. Tänä yönä Alia odottaa hänen elämänsä suurin yllätys. Hän saa kuulla radiosta Jumalan kutsun. Kristillisen radio‑ohjelman kautta Ali kuulee häntä itseään kutsuttavan nimeltä Jumalan Pojan seuraan. Tästä olivat hänen kristityt ystävänsä kertoneet Alille jo ennenkin. Nyt yöllä, radion kautta, Ali ymmärtää mistä kristinuskossa on kysymys.

Radion kautta tullut sanoma Jumalan Pojasta herätti Alin, muslimin. Hän valvoi yövuorossaan, mutta hänen sielunsa nukkui. Tätä ennen hän ei ymmärtänyt Jeesuksen merkitystä. Hänelle Muhammed oli suurin profeetta ja Jeesus toiseksi suurin. Yhtäkkiä Alin elämässä tapahtui silmien avautuminen. Hän ikään kuin uudestisyntyi uuteen elämään. Hän heräsi eloon.

Ali oli kuullut ja lukenut Jeesuksesta ja Jeesuksen tulosta takaisin maan päälle. Ali uskoi profeetta Muhammedin tulleen maailmaan takaisin Jeesuksen puolesta. Nyt hän tajusi asian toisen laidan. Jeesus ei lähettänyt Muhammedia. Muhammed oli vain profeetta, mutta Jeesus oli Jumalan Poika ja Jumala.

Jeesus tulee itse takaisin. Siitä kristityt puhuvat usein, muisti Ali. Ali uskoo itsekin niin tapahtuvan. Alin esimies, kristitty lääkäri, sanoi, että Raamatussa on yli 300 kertaa kerrottu Jeesuksen tulemisesta takaisin. Tämä Jeesuksen tulemisen hetki on kristittyjen odottama suuri hetki. Ihmiskuntaa odottaa todella ihmeellinen päivä, Herran päivä. Jeesuksen oman opetuksen mukaan ei ihmisten tarvitse pelätä ja odottaa tuomiopäivää, vaan kaikki saavat odottaa Herran päivää.

Ali oppi vähitellen, että Jeesuksen tulo oli ennustettu Vanhassa Testamentissa. Siellä puhutaan kahdenlaisesta Messiaasta. Ensimmäinen on kärsivä ja nöyrä Herran palvelija, joka tulee ratsastaen aasilla. Toinen Messias on kunnian kuningas ja rauhanruhtinas, joka tulee pilvissä ja joka hallitsee kaikkia kansoja. Ali ymmärsi, että Muhammedista ei voinut olla kyse. Jeesus Kristus, Jumalan Poika, oli tullut ja kärsinyt häpeällisen teloituksen viattomana. Hänestä oli tullut kärsivä Herran palvelija.

Ali tiesi mitä seuraamuksia hänen uusilla käsityksillään Jumalasta olisi, jos hänen perheensä saisivat niistä tietää. Samassa sairaalassa oli joitakin vuosia aiemmin ollut muslimi laborantti, joka kääntyi kristityksi. Hänen perheensä myrkytti hänet. Varmoja todisteita ei ollut, mutta niin Ali oli kuullut kerrottavan. Mikä olisi Alin kohtalo? Kärsimyskö ja kuolema olisivat edessä?

Ali oli oppinut valvomaan sairaalassa omassa työssään, mutta hänen tuli opetella sisäisesti valvomaan kristittynä. Tämä sisäisen elämän puoli tuntuikin olevan vaikeampaa kuin ulkoinen valvominen. Muslimina Ali oli oppinut, että jokaisen sisällä käydään pyhää sotaa, jihadia. Paha ja hyvä taistelevat ihmisestä. Osaavatko kristityt tämän taistelun paremmin kuin muslimit? Ajatuksia on niin monenlaisia ja ne risteilevät Alin päässä sinne tänne. Niitä ei pysty hallitsemaan mikään.

Ali oli myös huomannut, että Muhammedin antamat neuvot olivat selvät ja yksinkertaiset, mutta Jeesuksen neuvot olivat mahdottomia noudattaa. Jeesus edellyttää koko ajan sisäisen elämän puhtautta. Muhammedille kelpasivat hyvitysteot.

Vähitellen Ali sai sairaalan aamuhartauksissa ja seurakunnan keskellä huomata, että kaikki olivat samanlaisia niin kuin hän, erehtyviä ja syntisiä. Jeesuksen opetuksista tärkein olikin syntien anteeksisaaminen ilman tekoja. Siihen ei Muhammed pystynyt. Kaikki jäi tekojen ja Allahin mielisuosion varaan. Jeesuksen sana sen sijaan poisti synnin ja syyttävän omantunnon Alin elämästä joka päivä.

Ali jatkoi öisiä radion kuunteluhetkiään. Ohjelmissa annettiin osoite, jonne voi kirjoittaa. Ali kirjoitti ja oli yksi 150 muusta, joiden kirje tuli tuona päivänä radiotyön tekijöille. Ali suoritti raamattukirjekurssin. Saman kurssin suorittivat hänen kanssaan, myös 3000 muuta egyptiläistä entistä muslimia, tosin toisistaan tietämättä. Kirjekurssi kesti 3 vuotta.

Ali sai kirjekurssissa oppia, että Jeesus puhui usein tulemisestaan ja valvomisen tärkeydestä. Jeesuksen vertaukset kymmenestä neitsyestä, mereen heitetystä nuotasta, joka keräsi kaikkinaisia kaloja, lusteesta ja vehnästä, suljetusta ovesta, uskotuista leivisköistä ja kuninkaan pojan häistä puhuvat Hänen tulemisestaan.

Jeesus opetti tulonsa olevan todellinen yllätys kaikille. Siksi piti tehdä valmistelut ajoissa. Tuloa edeltäviä merkkejä pitää seurata tarkasti. Tarkkaa Jeesuksen tulon ajankohtaa ei kukaan pysty ennustamaan. Jeesus opettaa Alia valvomaan, sillä hänen tullessaan toiset otetaan pois maan päältä ja toiset jätetään.

Silloin ei enää ole kyse Jeesuksen tulosta ihmissydämeen, vaan jostain aivan muusta.