Ostoksilla käydessäni osui korppu- ja keksihyllyssä silmään pussi, jossa JYVÄSHYVÄN lisäksi pystysuoraan luki: Rukiinen ja vihreällä pohjalla keltaisten raamien keskellä: Täysjyväruista - Kuitua -.

Minähän tartuin syöttiin heti. Ihan aitoa rukiista keksiä - jopas jotain. Kotona odottikin yllätys. Keksit eivät edes maistuneet rukiille, vaan vehnäjauholle. Tuoteselostus paljasti kaiken. Ruista olikin vain 10% ja kauraa 8%. Loput eli suurin osa olikin vehnäjauhoja. Lisäksi olen ollut hiilaridieetillä yli kuukauden!!

Minua otti päähän mainoskikkailu, jossa ruis näytteli pääosaa. Kirjoitin LU Suomi Oy:lle pitkän vuodatuksen harhaanjohtavasta mainonnasta. Mielessäni oli ohje ruisleipä-sanan käytöstä: Markkinointia varten on annettu suositus, jonka mukaan ruisleiväksi voi kutsua leipää, jossa vähintään puolet viljaraaka-aineesta on ruista.
Suosituksen takana ovat Elintarviketurvallisuusvirasto, Elintarviketeollisuusliitto ja Leipuriliitto.

Miksei kekseissä pätisi sama sääntö?

Jonkin ajan kuluttua sain vastauksen, joka on tässä kursiivitekstinä.

Hei
Kiitos palautteesta.

Ruis tuo keksiin rukiin makua ja siksi kuvaava nimi on Rukiinen. Aina ei ole mahdollista käyttää suurta määrää jotain raaka-aineitta, mutta nimen kannalta on oikeampi laittaa nimeen se mitä tuote maistuu ja joka kuvaa tuotetta. Raaka-ainetta kuten ruista voi korostaa nimessä, kun sen määrä ilmoitetaan pakkauksessa. Rukiisessa on täysjyväruista 10 % ja täysjyväkauraa 8 %. Kokonaisviljapitoisuus tuotteessa on 58 %, joten keksien sisältämästä viljasta täysjyvää on lähes kolmannes.

Kyseistä keksiä kehittäessämme pyrimme valmistamaan keksin joka maistuisi rukiille ja olisi silti herkullinen. Valitettavasti ruishiutaletta ei voinut käyttää juuri enempää, koska maku muuttui niin voimakkaaksi. Siksi haettiin mukavaa makua kahta hiutaletta yhdistelemällä. Vehnän käyttö puolestaan selittyy sillä, että vehnällä on viljoista paras leipoutuvuus ja vehnän käyttö mahdollistaa mm. taikinan muotoilun pyörivällä muotoilutelalla.

Ystävällisin terveisin
Your contact : T.K.

1275563817_img-d41d8cd98f00b204e9800998e