Kouluaikaan ja vielä työelämässäkin minulla oli todellista tenttipelkoa, jopa tenttikauhua. Menin välillä ihan kipsiin ja mykäksi suullisissa tenteissä. Vieläkin usein mietin minulta kysyttäessä, että mikähän olisi nyt oikea vastaus. Omat mielipiteeni paljastan vain tosi harvoille. Yritän vastata kysyjän mieliksi hänen odottamallaan tavalla. Ihailen niitä, jotka pystyvät tyynesti vastaamaan kysymykseen kuin kysymykseen.

Eduskuntavaalien lähestyessä ja ennakkoäänestyksen jo kohta alkaessa lähes kaikilla radio- ja TV-kanavilla tentataan puolueväkeä. Lähinnä tenteissä ovat puheenjohtajat ja puoluesihteerit. Tenttaajina politiikan toimittajat eivät ole mikään paras mahdollinen vaihtoehto. Jo nähdyissä ja kuulluissa tenteissä toistetaan aikaisemmin mediassa sanottua ja sanojien suuhun pantua. On todella ärsyttävää ja ala-arvoista toimittajalta alentua "populistiselle tasolle" tivaamaan lööpeissä olleiden asioiden todenperäisyyttä ja jatkuvuutta. Luulisi toimittajilla olevan itsekritiikkiäkin jonkin verran. Asiallisempaa olisi asettua tavallisen kuluttajan / veronmaksajan / äänestäjän tasolle ja etsiä vastauksia arjen muutoksiin tulevalla vaalikaudella.

Muutamat tentattavat ovat onneksi saaneet toimittajalle jauhot suuhun ja jankkaus on loppunut ja menty eteenpäin. Luulisi poliittisilla puolueilla olevan eroja omissa ohjelmissakin sen verran, että kaikki ei olisi yhtä ja samaa mistä leikataan - mitä verotetaan - mössöä. Voisivatko toimittajat perehtyä puolueohjelmiin tarkemmin ja pysyä asiassa. (Iltapäivä)lehdistö ja TV:n hupiohjelmat pitävät huolen kansan naurattamisesta puoluejohtajien kustannuksella ja  puoluejohtajien julkisesta nolaamisesta, joten sitä ei politiikan toimittajen tarvitsisi tehdä.

Huomenna annan sitten ääneni ennakkoon ja lopullisesti tietylle henkilölle ennen kuin hän ehtii mokata tai nolata itsensä jossakin tentissä. Näissä vaaleissa äänestän tunnepohjalta ja tuttuuden perusteella.