Seniorimiesten kokkikerhossa jo muutaman kerran olleena olen oppinut jo muutamia uusiakin asioita:

- Ruokakerma ei ole ruokaan sopivaa alle 7%:na. Juustoinen Kippari-ruokakerma tai kolmen juuston ruokakerma on ihan sopivaa keittoihin ja laatikoihin.

- Sokeria pitää olla hiivalla kohotettavissa leipomuksissa, sillä ilman sitä ei hiivalla ole käymisainetta.

- Punajuurista, jotka on keitetty, lähtevät kuoret nyrkissä puristamalla eli muljauttamalla. Punajuurten pitää olla kuitenkin lämpimiä ja keitinvedestä juuri nostettuja.

- Sipuli ei itketä kuorittaessa, jos sitä pitää vedessä jonkin aikaa ennen silppuamista. Kuorikin irtoaa ihan itsestään liotetusta sipulista.

- Salaattikastikkeita ei kannata ostaa kaupasta valmiina, vaan tehdä ne itse ja laittaa salaattikulhoon pohjalle tai pinnalle tai sekoittaen valmiiksi.

- Hapankaalista, porkkasnasuikaleista ja salaattisipuleista saa terveellisen salaatin. Rypsiöljyllä ja hunajalla tämän salaatin maku muuttuu tosi herkulliseksi.

Televisiossa esiteltiin halpoja ja terveellisiä ruokia tässä eräänä päivänä. Ohjelmasta opiksi ottaneena menin Kauppahalliin ja ostin sian kylkiluuriviä kilon. Ohjelmassa niistä tehtiin uunissa kypsentäen sormin syötäviä ja imeskeltäviä herkkupaloja. Minä ostin valmiiksi savussa kypsennettyjä kylkiluita. Eivät ne maistuneetkaan kovin kaksisilta ja niinpä päätimme tehdä niistä hernekeittoa.

Tavoilleni uskollisena hieman liioittelin ja ostin kaksi pussia herneitä, jotka vaativat yhteensä 5 litraa vettä. Tarpeeksi suuri kattila löytyi ja panin herneet likoamaan vuorokaudeksi. Ne kuitenkin turposivat ja turposivat ja herneitä piti ottaa yksi kolmannes pois kattilasta. Vaahtoa tuli herneistä niitä keitettäessä monta siivilällistä. Lopulta herneet ja lihat mahtuivat kiehumaan kattilassa. Pienensin tehon omasta mielestäni sopivaksi ja läksimme aamukävelylle.

Matkalla tuli mieleen kiehuva hernekeittokattila. Mitä jos keitto tarttuu kattilan pohjaan? Arvailu osoittautui oikeaksi. Keitto kaadettiin pikaisesti kolmeen pienemään kattilaan ja pohjaan tarttunut keitto kaavittiin pois ja kattila oli pian puhdas jatkamaan hernekeiton kypsyttämistä. Keitossa lihat irtosivat luista melko helposti ja sormilla näpräten sain joka luusta ja nikaman välistä lihat pois. Luut panin kompostiin ja lihat keittoon ja valmista tuli. Kuusi litraa valmista keittoa on nyt pakkasessa pieniin annoksiin pakattuina odottamassa talven pakkasia ja torstaisia hernekeittopäiviä.

Ylimääräisistä liotetuista herneistä on kulhossa kehittymässä itäneitä herneitä. Ne ovat mukavia naposteltavia ja karkkeja terveellisempiä suupaloja.