637882.jpg637883.jpg
Lepolassa, kesäpaikallamme, olemme käyneet tänä keväänä / kesänä kolme kertaa. Paikka ei ole ehtinyt olla meille lepolana, vaan pikemminkin työsiirtolana nämä 20 vuotta, jotka se on meitä työllistänyt. Sinne on mukava vetäytyä kaupungista järven rannalta todelliseen maaseudun korpirauhaan korkealle mäelle. Lähin ympärivuotinen asuttu savu on 6 kilometrin päässä ja toinen kesäpaikkana oleva entinen maalaistalo 4 kilometrin päässä. Kunnan työntekijöiden leirikeskus on 3 kilometrin päässä. Siellä on ollut useimmiten joku paikalla silloin kun olemme sen ohi menneet. Purjelentokoneet ovat meitä ilahduttaneet silloin tällöin. Lentokenttä on siinä melko lähellä.

Lähes joka kesä olemme vanhan työsiirtolamme päärakennusta lämmittäneet sen verran, että talven kosteudet on saatu pois ja kesän lämpö tilalle. Samaa vanha kaava noudattaen aioimme eilenkin poistaa koleuden isosta tuvasta. Pellit auki ja uuniin sytykkeitä ja tuli perään. Sanomalehdistä revityillä palavilla suikaleilla saadaan usein tuhkaluukuista tuli vetämään, jos uunista veto loppuu. Nytpä uuni alkoikin vetää hyvin, mutta kohta tupsahti! Alaluukuista tulvi mustaakin mustempi savu tuvan lattialle ja uunistakin alkoivat sytytyspuut sammua. Sanomalehdistäkään ei ollut apua, kun pariakymmentä senttiä lähempänä tuhkaluukkujen suita ei ollut happea. Uunin syövereistä ja savupiipusta tuli lämmintä ja kylmää mustaa nokea tuvan lattia täyteen eikä ikkunoiden avaaminenkaan poistanut raskasta savua.

Lopulta keksin: Vettä uuniin ja tuli seis! Savun hälvettyä matot kannettiin ulos ja ikkunaverhot raksittiin kaupunkiin mukaan koneella pestäväksi. Samoin tuvassa olleet vuodevaattet otettiin mukaan. Kaikki haisivat noelle ja savulle. Loppuviikolla tulevat nuohooja ja vakuutustarkastaja paikalle tekemään tutkimusta ja selvitysta vahingoista. Minun pitää nyt hinnoitella itseni korkealle, sillä minä pesen 45 neliön lattian puhtaaksi jollakin konstilla. Ellei noen haju muuten lähde, pesen lattian hiekalla ja harjalla. Seiniin noen haju kuulemma jää. Maalin altakin haju tulee takaisin esiin parissa vuodessa. Otsonikäsittely on kuulemma tehokkainta. Katsotaan suostuuko vakuutusyhtiö siihen.