234602.jpg
Kuivan kesän seurauksena maata on ilmestynyt rutkasti lisää meidänkin kohdalle Kallaveden rannalle. Veden alla piilossa olleet kivet, kraakun kuoret, vesikasvustot ja  veteen piilotetut tavarat ovat ilmestyneet näkyville. Osa uusista nähtävistä on ihan mukavaa katseltavaa, mutta osa olisi saanut ollakin piilossa. Nyt silmiin osuvat muovipussit, tiilet ja tiilenkappaleet, laudanpätkät, uimahousut, sormikkaat, pyyheliinat, autonrenkaat ja renkaiden puolikkaat. Nämä sieltä epämiellyttävimmästä päästä. Mukavaa katseltavaa ovat taas hiekkarannat ja uudet kivisaarekkeet, joiden olemassaolosta ei ole ollut tietoa. Rantaviivan siirtymisen paikoin jopa 20-50 metriä kauemmas kuin keväinen veden raja osoittaa veden hupenemisen suuruuden.

Jos veden pinta laskisi vielä 10 cm, ei tänne tultaisi syvävesialuksilla Saimaan kanavan kautta. Omilla purjealuksillakin on jo nyt tapana löytää uusia kareja karttaan merkittyjen lisäksi. Jos meren pinta laskisi metrinkin, niin mahtaisi Tanskassa ja Hollannissa tulla ilon päivät. Rantakekkereitä pidettäisiin yhden jos toisenkin uusilla mailla.Pohjanlahden rannoilla uuden rantaviivan synty on jo uutisoimaton ilmiö.

Millainenhan ihmislapsen rajaviiva olisi, jos vettä otettaisiin pois kehosta. Kai ne rypyt ja kurtut senkuin syvenisivät. Paino laskisi ja voisi siinä nestehukkakin yllättää.