Miksiköhän poliisilaitoksella käynti kohottaa sykettä? Turvallisuussyistä pitää sinne mennessä tyhjentää taskut muovikoriin, joka kulkee läpivalaisun kautta. Itse ihminen saa mennä metallinpaljastinovesta. Piippauksia ei tullut. Vuoronumeron kanssa pääsee kutsuttuna ovesta sisään ja selvityspöydän ääreen. Yli kaksi kuukautta oli kulunut rikoksesta, josta olin jäänyt kiinni itse teossa. En tiennyt rikoksen tekohetkellä tekeväni rikosta, mutta elektroniset mittarit paljastivat kolttoseni. Navigaattori kaikkine lisävarusteineen olisi kertonut minun tekevän rikettä juuri tuossa kohdassa. Vakionopeudensäädin vei meitä tasaista vauhtia kotia kohti ja vei  minutkin mukanaan rikoksen polulle tai lavealle tielle.

Suunnilleen joka toinen vuosi on tuo sama rikos tullut tehdyksi. Nyt kesti yllättävän kauan ( yli 2 kk) ennen kuin tiesin tehneeni mitään kolttosta. Kai poliisilla on miespulaa eikä asiat etene kovin nopeasti. Myönsin rikkomukseni ja sain maksulapun mukaani. Navigaattorien ohjaavasta ja varoittavasta äänestä keskustelimme hetken kunnes hyvästelin virkavallan ja toivotin tuottoisia virkapäiviä ja lämmintä kesää.

Nyt on rikokset sovitettu ja jatketaan puhtaalta pöydältä niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Vaarana on uusia sama rikos vuoden tai kahden sisällä ja saada kovempi rangaistus. Pitänee siirtyä tekijän paikalta tarkkailijaksi, niin pääsee kuin koira veräjästä ilman syyttäjän sormea.