Jalkapallon MM-kisat jatkuvat. Onko tämä uutinen? Radiosta tarkemmin Radio-Savosta kuuntelin aamulla toimittajien keskustelua juhannuksesta ja toisella silmällä jalkapallon katsomisesta. Myös Ranskan presidentti katsoo toisella silmällä töiden lomassa jalkapalloa. Minä en ole koskaan pelannut jalkapalloa. Lukioaikaan me palasimme urheilutunnilla potkupalloa ilman urheiluvaatteita, siis kouluvaateissamme eli suorissa puvunhousuissa ja tanssikengissä. Silloin ei ollut varaa ostaa nappulakenkiä. Pelin jälkeen menimme seuraavalle tunnille ilman suihkua tai vaatteiden vaihtoa. Muistan saaneeni nilkkani mustelmille ja pääni kipeäksi. Taisin olla lähinnä maalivahtia noissa peleissä. Minun lajini oli hiihto.

Nyt seuraan TV:ssä meneviä MM-pelejä ja asetun aina jonkun joukkueen puolelle. Tuolloin voin joko riemuita voitosta tai suuttua tappiosta. Tässä vaiheessa kisoja tasapelejä ei voi tulla. On vain raaka peli: Tulos tai ulos, kuten työelämässä. Aamun radiotoimittajien keskustelussa asiana oli  isojen miesten näyttelytaito ja huijausyritykset.  Pelissä ei olla reiluja vastustajaa kohtaan, vaan potkitaan koiville ja liuutaan jalkapohjat edellä päin vastustajaa, isketään kyynärpäällä poskeen ja kylkeen sekä revitään paidasta ja housuista. Ellei tuomari huomaa näistä tempuista voi olla hyötyä. Joskus tuomari näkee väärin ja syytöntä rangaistaan. Monet kaatuilevat ja pitelevät nilkkojaan ja kupeitaan ja kun vastustajaa on rangaistu tapahtuu ihmeparanemisia. Tämän on kai sitä pelitaktiikkaa!

TV-ohjaajan avustuksella saamme joskus nähdä yleisön reaktioita ja varsinkin valmentajan ja vaihtopenkin käyttäytymistä. Olisi hyvä, jos näin digiaikana olisi ruudussa valintamahdollisuus, jolla voisi halutessaan katsella vain yleisöä tai erotuomaria tai valmentajia tai toimetonta maalivahtia, kun peli on toisessa päässä kenttää. Näin peli antaisi enemmän katsojalleen. Äänen voi jo nyt panna pois, niin peli on aivan eri tuntuista. Selostajan pelaajien nimien luetteleminenkin on ihan turhaa. Hänen kai täytyy sitä tehdä palkan takia.Välillä pelaajat editoitaisiin ruudussa näkymättömiksi ja seurattaisiin vain pallon kulkua. Pallohan on kuitenkin pääroolissa. Selostaja kertoisi missä pallo milloinkin liikkuu - vaikka senhän me näemme itsekin.