334354.jpg
Muhammed on sanonut: "Allahilla on 99 nimeä. Se, joka nämä nimet opettelee ulkoa ja kantaa ne sydämessään, pääsee paratiisiin." Näiden nimien sisältämät luonnehdinnat eivät välttämättä tuo mieleen jumalaa. Ne voivat tuoda mieleen lähimmäisen, jolla on myös tuo ominaisuus.

Sanat synnyttävät mielikuvia. Myös kuvat luovat mielikuvia ja liikkuva kuva kaikkein eniten.  Mainosten tekijät ovat oivaltaneet mielikuvien merkityksen.  Jonkin tuotteen pelkkä näyttäminen ja sen hyvien  ominaisuuksien ja halvan hinnan kehuminen eivät tehoa katsojiin. Täytyy luoda tarina tuon tuotteen ympärille. Tarina  liitetään tuotteeseen ilman tuotteen esittelyäkin.  Esimerkiksi tietyn einesketjun aikaansaama mielikuva on varsin tehokas. Nykyisin kun joku huutaa: "Syömään", minulle tulee tietty mainos tai tietyt mainokset heti mieleen. Tietenkin minun on täytynyt nähdä nuo mainokset, muutoin sana: "syömään" ei tehoaisi.

Joissakin kahvimainoksissa on hienoja tarinoita eri ammattialojen osaajista. Jopa pelkässä dokumentissa osaajan esittely tuo minulle mieleen höyryävän kahvikupin. Odotan mainoksen kohokohtaa, mutta tässä ei ollutkaan kyseessä mainos, vaan tavallinen työn esittely.

Lukiessani päivälehteä luen aina myös päivän sanan. Tänä aamuna tapahtui outo ilmiö. Tekstinä oli: "Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä." Silmäni löysivät tämän tekstin ja samalla katseeni kohosi tekstin yläpuolella olevaan kuvaan. Siinä norjalainen strippari on rinnat paljaana riisumassa paitaansa. Aluksi luulin, että kuva kuuluin tähän tekstiin. Joku nousee vedestä. Sitten huomasin, että kuvan tekstiosa olikin kuvan oikealla puolella eikä alla. Minkä valtavan sekavan tunnereaktion aiheuttikaan noiden kahden asian sekoittuminen toisiinsa. Toisiaan vastaan olevat viestit saivat aikaan pyörteitä aivoissani ja tunnehuohun.

Ramatussa on paljon hyviä tarinoita, jotka esittelevät ilmaista tuotetta, evankeliumia. Jeesus kertoi vertauksia, jotka olivat tuon ajan mainoksia. Tunnettujen ilmiöiden avulla saadaan tuntematonkin kuvatuksi. Niin teki Johannes Ilmestyskirjaa kirjoittaessaan. Minkä hän häki, sen hän kuvasi silloisin tunnetuin termein.