1305435072_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kaatuneiden muistopäivän aamuna juuri ennen lipunnostoa takapihamme kaadetun koivun paikka on mustalla mullalla peitetty ja kesäkukkien siemenillä kylvetty. Taustalla seisovien suurten kuusten kaatoa suunnitellaan. Paljon on kolmessakymmenessä vuodessa puita kaadettu tämän ikkunan katselualalta, mutta paljon on niitä siis kasvanutkin. Järvi on pysynyt entisellään, kenties jopa kirkastunut hieman. Taivas ainakin on valoisampi.

Sodissamme kaatuneet saavat meidät muistelemaan tänään heidän antamaansa uhria isänmaan hyväksi. Kaatuneiden jälkeläiset, puoli- tai koko-orvot jälkeläisineen voivat muistojensa kultaamat sankariteot ottaa esiin ilman syyllisyyttä tai pelkoa. Olemme vapaa maa. Saamme liputtaa omalla lipulla. Saamme maksaa veromme oman hyvinvointimme ylläpitämiseksi eikä kuninkaan tai keisarin tai diktaattorin kultavarantojen kasvattamiseksi.

Ensi yönä tiedämme onko meillä maassamme lisää sankareita vaiko kunnialla lyömäaseet käsissään kaatuneita urhoja. Voittohan on aina voitto ja toiseksi jääminen tappio. Jatkosodankin voitti CCCP, mutta urheasti toiseksi kiri SF. CCCP on kuollut ja kuopattu, mutta SF elää ja voi hyvin.

Eilen illalla TV-elokuva Lupaus pani taas kerran miettimään miten onnekas sukupolvi onkaan nyt elossa. Me emme ole olleet sodassa 66 vuoteen, kun otaa huomioon myös Lapin sodan. Me voimme taas puhua lotista ja heidän panoksestaan isänmaan hyväksi. Milloinhan tulee aika, että voimme puhua avoimesti myös "natsisuomesta"? Mehän selvisimme hengissä juuri Saksasta ostetun viljan ja aseiden ja sotilaallisen tuen avulla. Meidän yhteytemme Saksaan oli laajaa ja monialaista. Itsekin jouduin opiskelemaan koulussa juuri saksaa enkä englantia. Kai tuossa saksan opiskelussa oli taustalla myös luterilaisuuden saksalaiset juuret.

Ehkä näin kaatuneiden muistopäivään sopii myös mainita monien tuhansien - kenties kymmenientuhansien - yritysten kaatuminen rahan kanssa taistellessa. Tuoreimpana suurkaatumistapahtumana lienee pankkien ja rahaa omistavien tahojen ahneudesta johtunut konkurssiaalto ja velkojen takuina olleiden omaisuuksien valuminen rahavallan syliin. Seurauksina noista tapahtumista on monta itsemurhan tehneen hautakiveä eri puolilla Suomea. Edelleen sanotaan irti työntekijöitä pörssikeinottelijoiden edun kasvattamiseksi.

Millainenhan maailmamme olisi ilman pörssiä pörssikursseineen ja rahasotineen?