puutiinu-normal.jpg

Työssä tai koulussa olleilla nyt on ensimmäinen arkinen lomapäivä. Näin eläkeläisellä päivät ovat samankaltaisia. Kalenterista täytyy katsoa missä mennään. Viimeisen viikon aikana on täytynyt katsoa useampaankin kertaan, että onko vielä toukokuu. Ilmojen puolesta ja kasvillisuutta katsellessa on sää kuin juhannusviikolla.

Muutamana päivänä kävellessä katselimme tuomen kukkimisen alkua. Parin päivän päästä kukat olivat auenneet täysiksi. Mitä ihmettä! Vain kolme päivää tuomen kukat kukkivat ja sitten terälehdet varisivat tuulessa pois. Samaan aikaan aukesivat jo pihlajan kukat, jotka yleenä aukeavat ennen juhannusta. Vielä toukokuun puolella huomasimme juhannusruusujen nuppujen olevan aukeamassa. Punaiset pensasaitaruusutkin aukeavat kukkaan.

Vaahteranlehdet ovat jo kahden kämmenen kokoisia ja raparperin lehdet 50 cm läpimitaltaan. Lipstikka on jo yli metrin korkuinen ja niittyleinikit kukkivat. Järven vesi on keltaisena siitepölystä kuin heinäkuussa. Auringossa oleva ulkolämpömittari on iltapäivisin täyttynyt ylös asti ohi asteikon. Onneksi varjossa on pysytty alle 30 asteessa. Läheisen järven ansiosta viileä tuuli virvoittaa pahimmalla helteellä ja vedessä voi käydä jäähdyttelemässä.

Meillä on keskikesä luonnon merkkien mukaan, mutta kalenterikesä vasta alkaa. Jos tämä on sellainen instant-kesä, niin ensi viikolla kaikki muuttuu ja palellaan syksyisissä sateissa.