"Hyvänlaatuinen asentohuimaus l. vertigo benigna paroxysmalis positionalis", sanoi lääkäri, kun sai kallisteltua minua sivulta sivulle ja pystyyn. Ennen kuin tuohon vaiheeseen oli päästy luulin keskellä yötä herätessäni menettäväni tajuntani ja kellahtavani kumoon, vaikka makasin selälläni sängyssä. Muutaman tunnin aikana yritin uudelleen ja uudelleen pitkällään oloa, mutta aina sama tulos: maailmaa kaatuu tai minä ainakin. Päätä ei voinut kääntää alaspäin eikä sivullekaan, taaksepäin kääntämisestä puhumattakaan. Piti vain olla pystypäin ja yrittää valvoa.

Lopulta apua tarvittin ja 112 sitä antoi ja  kuuden tunnin tutkimus- ja lepojakso ensiavussa antoi minulle varmuuden siitä, että taju ei ole minulta menossa kankaalle, vaan minun korvissani on joitakin jyväsiä irrallaan ja ne antavat väärää informaatiota asennostani.

Eilen sattui muuten olemaan YK:n lukutaidon päivä ja opin yhdeltä hoitajalta, että ryskytöitä ei pidä tehdä. Minä olin niitä kuulemma tehnyt kantaessani kaksi sänkyä alakerrasta yläkertaan. Hyvänlaatuista asentohuimausta tutkiessani osuin sivulle, jossa oli ammattikieltä, jota en todellakaan ymmärtänyt. Ohessa pari lainausta:

" Aistinsolujen päällä on hyytelömäinen massa eli cupula. Endolymfan liikkeen aiheuttama cupulan liike aiheuttaa aistinsolujen stimulatorisen tai inhibitorisen vasteen, joka riippuu liikkeen suunnasta. Superiorisessa ja posteriorisessa kaarikäytävässä uticuluksesta poispäin suuntautuva liike on tasapainohermoa stimuloivaa ja vastaavasti utriculukseen suuntautuva liike inhibitorista. Horisontaalisessa kaarikäytävässä järjestelmä toimii päinvastoin."

"Lateraalisen kaarikäytävän canalithiasis aiheuttaa makuuasennossa päätä affisioituneeseen korvaan päin käännettäessä maahan kohdistuvan geotrooppisen nystagmuksen. Pään kääntäminen päinvastaiseen suuntaan aiheuttaa taas geotrooffisen nystagmuksen, mutta se on edellistä vaimeampi, koska nyt kyse on inhibitorisesta responssista. Lateraalisessa kaarikäytävässä esiintyy cupulolithiasis useammin kuin posteriorisessa kaarikäytävässä. Cupulolithiasis aiheuttaa maasta poispäin suuntautuvan nystagmuksen, joka on voimakkaampi kun pää käännetään poispäin affisioituneesta korvasta."

Nyt täytyy aiheuttaa itse tuollaisia huimaustilanteita penkillä istuen ja sivuille kallistellen ja toistaa niitä. Aikaa myöten vaiva paranee, kunhan hiekanmurut korvan käytävissä saadaan oikeisiin lokeroinsa.