Radio Savossa kyseltiin, mikä on sinun joululaulusuosikkisi. Kuulijat kertoivat puhelimitse, tekstiviestein ja e-mailein omista suosikeistaan. Minulle tuli miettimättä mieleen ranskalainen hengellinen laulu "Heinillä härkien kaukalon". Esikoisemme lauloi tämän laulun nauhalle alle kouluikäisenä. Osaamatta lausua ärrää oikein hän kurkkuäänteellä ärrän korvaten lauloi koko laulun innolla ja lapsen vankkumattomalla uskolla. Minä kuuntelin esitystä kyynelehtien. "Enkelparven tie kohta luokse vie rakkautta suurinta katsomaan." Tässä joulun tosisanoma kerrotaan meille karun koreasti.

Jouluun hulluina valmistautuvia on blogistaniassa paljon ja sen ulkopuolella vielä enemmän. Miten monet ovatkaan ottaneet syyllisyyden kantaakseen siitä etteivät ehdi tai jaksa valmistautua jouluun, niin kuin heidän äitinsä tai isoäitinsä valmistautuivat. Joulun alla suoritetaan suursiivous. Kuka sen tradition on pannut alulle? Siivous aloitetaan kaksi kuukautta ennen joulua. Komeroiden takanurkatkin käydään läpi ja kaikki vuodevaatteet tuuletetaan ja sohvatyynyt tampataan ulkona. Ruokia valmistetaan varastoon suurempaa juhlijajoukkoa varten kuin on tulossa. Lahjoja paketoidaan nimettöminä yllätysvieraille. Kaikki yritetään laittaa uuteen uskoon ennen joulua, jotta jouluna vallitsisi työtön ja kiireetön rauhan ja levon hetki.

Olemmeko me mummut ja vaarit tekemässä joulua lapsiamme ja lastenlapsiamme varten vai itseämme varten? Kovin usein meidän lahjamme ja pöytiemme anti on meitä itseämme tärkeämpi. Suurinpiirtein jokaisena jouluna menee jokin asia pieleen, siis jotain tapahtuu sillä tavoin kuin ei olla odotettu. Rauhan ja kiirettömyyden hetkeä ei tule tai se on niin lyhyt ettei sitä huomaa. Ihanteellista vuoropuhelua ei synny eikä vanhojen hyvien joulumuistojen kertausta saada millään aikaiseksi.

Kuinka monessa perheessä so. mummulassa ovatkaan joulun kauneimmat valot auton perävalot. Silloin kun näin on, on joulunalusaikaan ja jo aikaisemminkin satsattu vääriin asioihin. Kirkkaat etulyhtyjen valothan ne ne parhaat jouluvalot ovat. Meitä tullaan tapaamaan ja aika jaetaan meidän kanssamme. Meidän arvomme ei ole tavaroissa mitatavissa. Rakkautta ei osteta rahalla. Tervetuloa joulu ja joulun kallein lahja.