Kädessäni on ollut kanyyli kolme päivää. Tarvitsen suonen sisäistä antibioottia. Sunnuntaina aamupäivällä piti etsiytyä yhteispäivystykseen. Odotusta kesti lähes neljä tuntia. Lääkäri teki diagnoosinsa ja määräsi hoidoksi suoneen suoraan tiputettavan antibiootin. Minun piti ensiksi lähteä antibioottia ostamaan apteekista. Määrätty annoskoko oli erikoinen, eikä sitä ollut yhdessäkään apteekissa. Tiistaiksi saataisiin. Apteekkarin tai farmaseutin kanssa jutellessa minulta yllättäen kysyttiin: Aiotteko laittaa lääkkeen itse suoneen? Vähän hämilleni mentyäni tuli jatko kysymys: Onko teillä kotona tai naapurissa sairaanhoitaja joka laittaa teille tämän lääkkeen? Silloin minulla sytytti ja sanoin etten kuulu hiihtoliittoon.

Palasin takaisin yhteispäivystykseen ja sain pitkän neuvottelun jälkeen lääkärin määräämän annoksen. Tippa meni kanyylin kautta nestepussista letkua pitkin aluksi hyvää vauhtia mutta sitten pysähteli yhtenään. Hoito onnistui ja lupasin tulla kuuden tunnin päästä takaisin. Hoito oli kolme kertaa vuorokaudessa ja yhteensä viisi kertaa. Sain ohjeen, että jos kuume nousee pitää tulla heti takaisin päivystykseen. Kaksi tuntia kotona oltuani kuumetta oli 38,5. Takaisin kovaa kyytiä tiputuspaikalle. Ilmoittautuminen ja vaikka sanoin että asiani on kiireinen, istuin yli kaksi tuntia odottamassa vuoroani. Sain saman vuoronumeron kuin mikä minulla oli ollut päivällä. Siitä ei ollut apua. Lääkäri, toinen kuin aamulla, sanoi että tippaan vaan ja aamulla takaisin. Kuumetta laskevaa lääkettä otetaan tarpeen mukaan ja sillä siisti.

Aamulla seitsemältä oli meno labraan kiirellisiä näytteitä otattamaan ja saamaan tippa kahdeksalta, mutta lääkärille tulin vasta iltapäivällä kahdelta kuulemaan labran tulokset. Vuoronumero koneesta ja jälleen uusi lasku kassalta mukaan. Yrin selittää, että tämä on jatkohoitoa, niin vastaukseksi sain, että ensin pitää maksaa kolme käyntiä, sitten pääsee ilmaiseksi. Menin ottamaan taas uudet tiputukset kolmelta ja odotin pääsyä lääkärille, joka olisi taas eri henkilöä kuin kaksi edellistä. Kuuden jälkeen illalla pääsin sisään ja sain kuulla että tulehdusarvot vain nousevat. Antibiootti on liian laimea. Tarvitaan kovempi kuuri. Uudet tropit nesteen sekaan ja tipat suoneen ja varttitunnin päästä kotiin. Aamulla olisi mentävä terveyskeskukseen täkäläisen sopimussysteemin mukaan saamaan tiputus sieltä, koska oli arkipäivä ja terveyskeskus auki.

Terveyskeskuksessa oli lomautusjärjestelyt menossa ja yhden hoitajan sitominen palvelemaan minua heti kahdeksalta vaati osaston hoitajan siunauksen. Sain lääkkeeni, mutta ja vain tämän yhden annoksen. Tiistaina iltapäivän ja illan annoksen saisin yhteispäivystyksestä. Sain niinkuin oli luvattu ja vielä uuden kanyylin käteeni lasten kanyylin tilalle! Ilmankos tiputus kesti aina niin kovin kauan. Keskiviikkona on labra ja viimeinen tiputuserä kahdeksalta. Lääkärille pääsyä jään jonottamaan yhteispäivystykseen.

Jos antibiootti ei tepsi tepsii kirurgin veitsi. Niin luvattiin. Jatkosta kerrotaan jos on aihetta.