1301299706_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

26.3. Savon Sanomien julkaistu ennakkotieto vaalituloksesta piti paikkansa. Sari Raassina jäi valitsematta. Hän ei hävinnyt Tuula Väätäiselle, vaan oman puolueen Markku Eestilälle 26 äänellä. Muutoinhan "ennustus" oli täydellinen.

Vaalituloksen jälkipuintia käydään mediassa edelleen tiiviisti. TV1:n ja MTV3:n uutisoinnissa on ollut hiuksen hieno, mutta selkeä linjaero. Maikkari uutisoi Kokoomuksen olevan suurin puolue ja pääministerivetoinen, kun taas Yle1 korosti Perussuomalaisten vaalivoittoa ja Keskusta tappiota todeten sitten Kokoomuksen olevan suurimman puolueen tämän vaalituloksen perusteella. Kuusi paikkaa hävinnyt Kokoomus ei voi kovin suuresti "vaalivoittoaan" tuuletella. Tosiasia kuitenkin on, että tämä tulos riitti ykköspaikkaan ja oli siis siltä osin voitto.

Ruotsalaisten huoli suomalaisten tulevasta ruotsin kielitaidosta tuntuu todella naurettavalat huolelta tässä Euroopan talouskriisitilanteessa. Olisi hyvä jonkun käydä kertomassa Ruotsin hallitusherroille, että suomalaisissa kouluissa opiskellaa edelleen ruotsia ja tullaan aina opiskelemaan. Pakko ei ole aloittaa kielten opiskelua ruotsilla, vaan se voi olla jokin muukin kuten englanti tai saksa tai espanja tai vaikka venäjä. Toisen vieraan kielen asemassa ruotsilla säilyy oma paikkansa ja lopputuloksena suomalaiset opiskelevat ruotsia jossain määrin jossain elämänsä vaiheessa.

Portugalin tukipaketin kohdalla ns. ongelma voidaan ratkaista niin, että Euroopan unioni päättää tehdä tukipaketin ilman Suomea. Siinä voi tosin olla ehtona se, että jos Suomi joskus tarvitsisi pankkitukea, niin sitä EU ei antaisi. Tulevan hallituksen pitää valvoa tarkasti kaikki muu EU:sta sen lakien mukaan Suomelle kuuluva tuki teollisuudelle ja maataloudella sekä koulutukseen.

Uudelta hallitukselta odotan lakia takuueläkkeiden 687,74 euron nostamisesta 1000 euroon ja sen ja kaikkien alle 1000 euron eläkkeiden verovapaudesta. Samalla tulisi määrätä eläkekatto vaikkapa 5000 euroon.