9 yötä joulupäivään
301248.jpg
Kukkamaljakossa pellava on ajaton koriste, mutta olisiko pellava syötynä hyödyllisempi kuin katseltuna. Öljynä pellava on monikäyttöinen tuote. Kuituna se tunnetaan jo 10000 vuoden takaa Mesopotamiasta. Voisinkohan minäkin paremmin, jos söisin pellavaa?

0,75 dl   pellavansiemeniä tai 
     1 dl    pellavarouhetta  
     1 dl    rikottuja ohrasuurimoita  
     5 dl    vettä
      1 tl    anista 
    2 rkl    fariinisokeria  
      2 tl    suolaa  
   1 pss    kuivahiivaa 
     1 dl    ruisjauhoja 
     5 dl    hiivaleipäjauhoja

Pane pellavansiemenet ja ohrasuurimot likoamaan yöksi puoleen litraan että. Lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää hienonnettu anis, fariinisokeri, suola, jauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Taikinasta tulee löysähkö. Pane taikina voideltuun uunivuokaan. Anna kohota. Kypsennä 200 asteessa 40 minuuttia.

Kokonaiset pellavansiemenet menevät ruansulatuskanavien kautta kokonaisina läpi, mutta rouhittu siemen ja öljy imeytyvät elimistöön. Pellavaöljyn vaikutusta ihoon en tunne, mutta hamppuöljy pitää ihon nuorena ja sileänä ainakin puolisollani.