1900284.jpg 1900287.jpg1900331.jpg
Makeaa ja                                                   ...suolaista

Miten paljon vaivannäköä ja ennakkovalmisteluja aiheuttavatkaan vieraat. Heitä varten siivotaan, pestään, tuuletetaan, leivotaan, koristellaan ja järjestellään huonekaluja uuteen järjestykseen. Naapurista täytyy hakea muutama tuoli, että kaikki sopivat istumaan. Pöytiä laitellaan vierekkäin, jotta kaikki ovat saman pöydän äärellä. Vieraskoreus on kohteliaisuutta.

Vieraillessani marokkolaisessa kodissa sain olla seitsemän ruokalajin vastaanottajana. Jokainen kattaus tehtiin uudelle puhtaalle liinalle, jotka olivat pöydällä valmiina. Syöty ateria tähteineen vietiin päällimmäisellä liinalla keittiöön. Lapset ja naiset jakoivat 'tähteet' keskenään. Lisäksi kymmenkunta erilaista sokerileivosta oli alkupalana. Toinen suuri ja usean ruokalajin kattaus oli laivassa matklla Pireuksesta Haifaan keväällä 1969. Kaksitoista eri ruokalajia ja lähes yhtä monta aterinta oli kapteenin päivällisellä. Yleisohjeena oli mielessä: 'Ota aina uloimmat haarukka ja veitsi käteen uudella kattauksella.'

Kuvan kattaukset ovat inkeriläisen tädin pöydästä, jonne naapurista oli haettu tarjottavaa itse leivottujen  lisäksi. Kaikki oli valmiina - meitä varten.