Kaunoluistin

Kaunis luistelu, kuvioluistelu, kaavioluistelu, taitava luistelu, balettiluistelu, temppuluistelu, piirrosluistelu, hahmoluistelu, vartaloluistelu vai sävelkuvioluistelu? Olkoon mikä vain, mutta ne ovat ohi Helsingissä ja TV:ssä. Euroopan mestari Laura Lepistö ainakin on tämän lajin mannekiini - oikea kaunosielu.

Englanniksi figure skating kuvannee parhaiten tätä sirkustemppuiluksi muodostunutta jäällä luistellen tehtävää esitystä. Aikoinaan kaunoluistelukilpailuissa ensimmäinen osio oli juuri tiettyjen kuvioiden tarkkaa toistamista. Nyttemmin tästä on onneksi luovuttu. Lyhyt- ja vapaaohjelmien sisältö on jo alkanut lähennellä sirkustemppuilua. Mitä useampikierroksisia hyppyjä ja sarjahyppyjä etu- ja takaperin saadaan virheettömästi mahtumaan mukaan, niin pisteitä tulee ropisten. Kaukana on kauno-sana näistä suorituksista.

Taitoluistelun historiaa

"Taitoluistelun on tuonut Suomeen amerikkalainen Jackson Haines. Hän vieraili Suomessa 1875. Helsingin lisäksi hän esiintyi Kokkolassa. Haines kuoli Kokkolassa, jossa hänen hautansa sijaitsee.

Organisoitu taitoluistelutoiminta alkoi Hainesin vierailusta. Ensimmäinen seura oli Helsingfors Skridskoklubb HSK, joka toimii edelleen. Suomen Luistinliitto, sittemmin Suomen Luisteluliitto perustettiin 1908, jolloin taitoluistelijat ja pikaluistelijat toimivat samassa liitossa. Vuonna 1960 perustettiin Suomen Kaunoluisteluliitto, joka muutti 1968 nimensä Suomen Taitoluisteluliitoksi."