Hyppy, hypähdys, loikkaus, harppaus, hyppäys, äkillinen muutos ja monet muut sanat kuvaavat englannin sanaa 'jump'. Tuosta sanasta meidän jumppa on kait peräisin. Seniorijumpassa syksyn olleena voin todeta, että hyppelylle on pantu painoa vain alkulämmittelyssä. Siinäkin enimmäkseen voisi puhua askelluksista.

Yli 60 senioreiden jumpan tuleekin olla maanläheistä ja juohevaa. Mitään rajuja liikkeitä eivät luumme kenties kestäisikään. Joka kerta tunnin aikana on tullut hiki . 'Jumpassamme' maataan pitkällään ehkä enin osa ajasta ja tehdään kuminauhoilla, kepeillä ja palloilla liikkeitä, jotka lisäävät lihasten venymistä ja pitävät peruskuntoa yllä.

Venyttelyn ja rentoutuksen merkitys korostuu tämän ikäisten kuntoutuksessa. Oma jäykkäliikkeisyyteni tarvitsisi enemmänkin venytystä. Pilatesharjoituksia voisi olla enemmänkin, mutta tunnin aikarajan puitteissa ne eivät sovi ohjelmaan joka kerta.

Uusi ja mukava tuttavuus on ollut ns. gymstick. Se on keppi, jonka päihin on sidottu kumiremmit, joita on eri vastusvahvuuksia: vihreä, sininen, musta, hopea ja kulta. Tämä on kaikille sopiva yksinkertaisen tehokas kuntoiluväline, jolla voi tehdä satoja tehokkaita lihaskunto– ja venyttelyliikkeitä. Gymstickin erikoisuutena on vastuksen säätömahdollisuus kiertämällä kumiremmiä kepin ympäri myös liikesuorituksen aikana. Tällä laitteella voi tehdä myös tehokkaita tasapaino ja urheilulajikohtaisia harjoitusliikkeitä. Gymstick on voittanut useita palkintoja ympäri maailmaa parhaana kotikuntoiluvälineenä.

Hauska rentouttava harjoite oli myös rentoutuspallolla hieronta. Pallo on kuminen käteen sopiva (6 cm) ja nystyröitä täynnä. Toistemme selkiä hieroimme ja panihan se veret kiertämään. Kai tuon pallon päällä voi selällään hieroa itsekin itseään. Kotona meillä on shakti-piikkimatto, joka saa veret liikkeelle ja rentouttaa.

Tässä lukijoilleni ilmaisia joululahjavinkkejä.