358698.jpg

Viime perjantain ja lauantain välisenä yön nukuin mittarin tarkkuudella. Se ilmoitti minun lakanneen hengittämästä seitsemän kertaa. Miksikö en hengittänyt? Kunpa tietäisin. Keskushermostossani on jokin 'rele' vialla! Nyt minua tutkitaan lisää. Josko vaikka astmaan liittyvää löytyisi.

Lääkäri toteaa astman potilaan oireiden ja keuhkojen toiminnan mittausten perusteella. Yleensä tehdään ns. PEF-seuranta, jossa selvitetään kuinka nopeasti henkilö pystyy puhaltamaan ilman ulos keuhkoista ja onko puhallusarvoissa vuorokausivaihtelua tai parantaako keuhkoputkia avaava lääke puhallusarvoja. Sain PEF-diagnosointilomakkeen astmahoitajalta.

Astmadiagnoosin varmistamiseksi tehdään lääkärin toimesta usein myös spirometriatutkimus. Spirometria kertoo keuhkoista ensimmäisen sekunnin aikana puhalletun ilman tilavuuden (sekuntikapasiteetti). Spirometria-arvo määritetään ennen sekä jälkeen avaavan lääkkeen ottamista ja katsotaan paraniko arvo lääkkeen ottamisen jälkeen. Kokeeksi puhalsin hoitajan nähden 720 l/min. Täytettävä seurantataulukko ulottuu vain 700 l/min! Mihin lukemiin lääkkeellä pääsenkään! PEF-taso on hyvin yksilöllinen ja eri henkilöillä eri. Kukin voi verrata lukemiaan vain itsensä kanssa.

Puhallus on yhdeltä merkitykseltään varastamista tai huijausta. Minun keskushermostoni huijaa minua.