Maaseudun joulu Rantasalmen Heinäselällä oli niin kuin joulu muuallakin Suomessa 50-luvulla. Muistot tuosta ajasta tunkevat mieleen - oire vanhenemisesta. Saunassa käytiin aattoiltana ja tapaninpäivän aamuna. Saunamme oli navetan päähän rakennettu ja saunaan mentiin pihan poikki. Saunassa oli eteinen, jonka yhteydessä maitojen jäähdytyshuone koneineen ja iso pukuhuone, jonne mahtui tarvittaessa kymmenenkin ihmistä. Meidän kylällä oli tapana, että joku naapuri tuli keskellä yötä lämmittämään meidän saunan. Tapaninaamuna jo ennen kuutta oli sauna kylpykunnossa. Kertalämmitteinen peltikuorinen pönttöuuni piti kolmisen tuntia lämmön sisällään ja jälkilöylyihin pääsi kuusikin tuntia myöhemmin.
Lapsuuden muistoissa on kauhun sekaisia mielikuvia miesten juopottelusta ja möykkäämisestä tapaniaamuna meidän saunalla. Voi olla ettei tämä rituaali toistunut joka tapani, mutta aika usein. Kymmenvuotiselle ja nuoremmallekin tämä harvinainen saunanäytös oli kiellettyä touhua. Saunalle eivät saaneet lapset mennä. Siellä aikuiset miehet esittivät omaa ohjelmaansa: Lauloivat, pelasivat korttia, saunoivat, kylpivät lumihangessa ja olivat iloisella päällä viinan voimasta. Oliko porukassa naisia, siitä ei minulla oli mitään muistissa.

Tapaniin liittyy myös toinen muistikuva. Silloin oli lähes aina suojakeli. Maantiellä laskettiin potkureilla roikkana mäkeä. Tehtiin pitkä - joskus kymmenenkin potkurin letka ja siinä parikymmentä lasta laski pitkin jäistä maantietä mäkeä. Hiekkaa ei levitetty joulun aikaan ja suojasää antoi jalaksiin oivan luiston. Joskus joku auto häiritsi mäenlaskua ja piti laskea päin penkaa ja penkan läpi ojaan. Se oli haustaa kun kaikki olimme yhdessä kasassa lumipenkalla ja ojassa sikin sokin. Isommat pojat tuppasivat käpälöimään tyttöjen rintoja tuossa mylläkässä ja siitä syntyi kirkumista ja lumisotaa, johon me pienemmätkin osallistuimme.
Aikuiset yrittivät kieltää meitä laskemasta maantiellä mäkeä, mutta miehet olivat poissa pelistä tapanisaunomisen vuoksi ja naisten huudot eivät meitä pysäyttäneet. Onneksi kuhmuja suuremmilta vahingoilta vältyimme. Tänään ei moinen touhu onnistuisi. Hiekka-autot pilaavat tuon ilon ja liikennekin on toista kuin silloin.