10 yötä joulupäivään
299513.jpg
"Gottes Auge halte Wacht in diesem Hause Tag und Nacht."

Jumala antoi Moosekselle käskyn (5 Moos. 6: 4-9) rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseään. Tämä muistilappu piti sitoa käteen ja otsaan ja ovenpieleen, jotta muistaisimme elämämme tärkeimmän asian
työtä tehdessämme, ajatellessamme, kotoa lähtiessämme ja kotiin tullessamme. Sama raamatunlausekotelo muistilappuineen on edelleen kaikissa juutalaisissa taloissa. Sitä varten on ovenkarmissa kotelolle (mezuzah) tehdastekoinen paikka.

Lutherin mukaan tämä muistilappu muistuttaa meitä huonomuistisia Jumalan läsnäolosta. Meidänkin kotimme oven yläpuolella on kuvan muistilappu ollut aina. "Jumalan silmä vartioi tässä kodissa päivin ja öin." Toinen muistutus meillä on keittiön seinällä. "Jeesus on tämän kodin pää. Näkymätön vieras jokaisella aterialla. Hiljainen kuuntelija jokaisessa keskustelussa."

Olohuoneessa korkeimmalla kohdalla viistojen kattojen harjakohdassa on lisäksi tärkein muistilappumme. Jeesus ristillä Israelista tuodun orjantappurakruunun kanssa. Siellä Hän muistuttaa silmänsä ylös kohottavalle: "Tämän minä tein sinun puolestasi. Saat anteeksi."